{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velike porodice loše za zdravlje roditelja

S
26.12.2006. u 10:54
0
0
Velike porodice loše za zdravlje roditelja
0
Velike porodice loše za zdravlje roditelja
Iako možda vole slušati dječji smijeh u kući, roditelji koji imaju više djece skloniji su i raznim zdravstvenim problemima, a za majke je taj rizik i veći, pokazala je nova studija.
Američki istraživači posmatrali su 21.000 parova u periodu od 1860. do 1985. godine, koji su ukupno imali 174.000 djece. Otkriveno je da, što je više djece bračni par imao, njihovo zdravlje je bilo slabije i životni vijek kraći.

Posmatrajući prvenstveno broj smrtnih slučajeva poslije rođenja posljednjeg djeteta, pokazalo se vjerovatnijim da će majke živjeti kraće od očeva. Razlog za to jeste teret trudnoće i težina poroda koju snosi svaka majka.

Tako su podaci pokazali da je 1.414 žena preminulo godinu dana nakon rođenja posljednjeg djeteta, dok je u narednih pet godina preminulo još 988. Kod muškaraca, tokom prve djetetove godine preminulo je 613 očeva, a do djetetove pete godine preminulo ih je 1083.

Ljudi su jedna od rijetkih vrsta gdje žene prolaze kroz menopauzu koja označava kraj njenih reproduktivnih godina. "Menopauza omogućava majkama da žive duže i odgajaju svoju djecu do njihove pune zrelosti. S obzirom da žene snose znatno veći teret trudnoće i poroda, to objašnjava zašto su one sklonije manjem broju djece nego njihovi muževi.", izjavio je član istraživačkog tima, dr. Ken Smith.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: