|

Velike porodice loše za zdravlje roditelja

Velike porodice loše za zdravlje roditelja
0
S
Sarajevo-x.com
26.12.2006. u 10:54
0
komentara
0

dijeljenja
Velike porodice loše za zdravlje roditelja
Iako možda vole slušati dječji smijeh u kući, roditelji koji imaju više djece skloniji su i raznim zdravstvenim problemima, a za majke je taj rizik i veći, pokazala je nova studija.
Američki istraživači posmatrali su 21.000 parova u periodu od 1860. do 1985. godine, koji su ukupno imali 174.000 djece. Otkriveno je da, što je više djece bračni par imao, njihovo zdravlje je bilo slabije i životni vijek kraći.

Posmatrajući prvenstveno broj smrtnih slučajeva poslije rođenja posljednjeg djeteta, pokazalo se vjerovatnijim da će majke živjeti kraće od očeva. Razlog za to jeste teret trudnoće i težina poroda koju snosi svaka majka.

Tako su podaci pokazali da je 1.414 žena preminulo godinu dana nakon rođenja posljednjeg djeteta, dok je u narednih pet godina preminulo još 988. Kod muškaraca, tokom prve djetetove godine preminulo je 613 očeva, a do djetetove pete godine preminulo ih je 1083.

Ljudi su jedna od rijetkih vrsta gdje žene prolaze kroz menopauzu koja označava kraj njenih reproduktivnih godina. "Menopauza omogućava majkama da žive duže i odgajaju svoju djecu do njihove pune zrelosti. S obzirom da žene snose znatno veći teret trudnoće i poroda, to objašnjava zašto su one sklonije manjem broju djece nego njihovi muževi.", izjavio je član istraživačkog tima, dr. Ken Smith.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.