Moda i ljepota
123

Velika decembarska zabava pletenja: Udružene predstavile novu kolekciju

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Udruženje koje okuplja na stotine pletilja iz Bosne i Hercegovine i ove godine je organiziralo veliku decembarsku zabavu pletenja kojom obilježavaju uspješan završetak poslovne godine i predstavljaju svoju novu kolekciju.

Udružene su u atriju hotela Evropa organizirale prodajnu izložbu na kojoj se odjevni predmeti i kućni asesoari koje su izradile mogu kupiti po 30 do 50 posto nižim cijenama.

Predmeti su izrađeni od prirodnih materijala: vune alpake, kašmira, pamuka, a prodaju se u ekskluzivnim prodavnicama širom svijeta, od Hrvatske, Francuske, Norveške do Koreje i Japana.

Svaki proizvod nosi ime pletilje koja ga je ručno izradila te je stoga jedinstven i prepoznatljiv.

"Najveći izazov je promijeniti svijest velikog broja žena da nije dovoljno samo znati plesti, potrebno je stalno se usavršavati, svaka kolekcija donosi nove tehnike i metode rada koje zajedno učimo i unapređujemo. Potrebno ih je usvojiti, potrebno je ispoštovati rokove koje imamo prema klijentima, potrebno je proizvode raditi u skladu sa vrhunskim standardima, a to je ponekad nekim našim ženama poseban izazov, zato mi stalno tragamo za onima koji žele više i bolje i od sebe i od posla kojim se bave", izjavila je Nadira Škaljić-Mingasson, predsjednica Udruženja.

Udružene su prvenstveno otvorene za pletilje koje žele raditi i zarađivati radeći kao članice Udruženih, ali tu su i za sve hobiste koji se žele upoznati sa ručnim radom i na taj način očuvati tradiciju. Prihod ostvaruju proizvodnjom za međunarodne klijente čiji se broj iz godine u godinu povećava.

Ove godine su radile bez ikakvih donacija i sav prihod ostvarile isključivo prodajom, što je u današnjim ekonomskim uslovima veliki uspjeh.