Moda i ljepota
0

Uzimanje antibiotika pogoduje razvoju raka limfnog sistema

FENA
Uzimanje antibiotika više od deset puta tokom zrele životne dobi naučnici povezuju s povećanom mogućnošću razvoja Non-Hodgkinovog limfoma, raka koji pogađa limfni sistem, izvijestili su naučnici Centra za istraživanje raka u Fremontu u sjevernoj Kaliforniji.

Ellen T. Chang, znanstvenica koja je zajedno s kolegama radila na istraživanju, smatra kako uzimanje jakih antibiotika povećava osjetljivost na infekcije te njihova učestalost, koja za sobom često povlači daljnju upotrebu antibiotika vjerojatno povećava i opasnost od obolijevanja od limfoma.

Chang i suradnici pronašli su i vezu između pretjeranog uzimanja nesteroidnih protuupalnih lijekova - ibuprofena - s ne tako alarmantnim povećanjem mogućnosti obolijevanja od limfoma, no budući da je istraživanje u začetku, nije željela iznositi pojedinosti o tome.

S obzirom na sve veći broj oboljelih od Non-Hodgkinovog limfoma u svijetu, Chang je u američkom stručnom časopisu "American Journal of Epidemiology" iznijela podatak prema kojemu sve više naučnika nastoji ustanoviti postoji li uistinu tako snažna povezanost između spomenute bolesti i uzimanja određenih vrsta lijekova. Za sada se njen tim usredotočio na problem uzimanja jakih antibiotika.

Američki su naučnici iskoristili podatke skandinavskih kolega koji su istraživanje proveli na 3.055 pacijenata oboljelih od Non-Hodgkinovog limfoma i 3.187 zdravih Danaca i Šveđana.

Pronašli su vrlo očitu vezu između upotrebe jakih antibiotika i spomenute bolesti u svim njenim podtipovima. Chang i njene kolege, koji namjeravaju produbiti započeto istraživanje, zaključili su kako bi činjenica da su se tokom 20. vijeka pacijentima vrlo često propisivali jaki antibiotici, mogla biti objašnjenje povećanog broja oboljelih od bolesti limfnog sistema u posljednje vrijeme.