Pametna i lijepa
374

Uspješna bh. manekenka Belma Ibrahimović u Istanbulu nastavlja graditi karijeru

Piše: S.H.P.
Belma Ibrahimović, 24-godišnja manekenka iz Tuzle trenutno u Istanbulu gradi svoju karijeru. U svijet modelinga ušla je veoma rano sa samo šest godina, ali se njime aktivnije počela baviti nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Tuzli prije dvije godine. Pa je nakon titule Miss Federacije BiH i modela stekla i titulu profesorice.

Još u osnovnoj školi Belma je shvatila da voli sve vezano za modeling, od mode, fotografije, umjetnosti.

"Bila sam ekstremno mršava i dosta sam se razlikovala od ostale djece, kako izgledom tako i stilom oblačenja. Jednom prilikom sam izjavila da ću postati model kada porastem, što je izazvalo dosta komentara i smijeha. Upravo ti komentari su jedan od najvećih razloga zašto nikad nisam odustala i zbog čega svaki dan nastojim biti bolja", rekla je na početku našeg razgovora Belma Ibrahimović.

Budući da živimo u društvu koje puno različitih predrasuda, tako postoje i predrasude vezane za posao modela, no kako kaže zbog svog zanimanja nikada nije doživjela neke neprijatnosti.

"Nažalost, predrasude prema modelima još uvijek postoje iako živimo u 21. stoljeću. Žao mi je što je to tako jer se radi o dosta teškom poslu koji sa sobom donosi razne obaveze i svakodnevna odricanja. Čovjek uvijek može krenuti krivim putem u životu, tako da je profesija apsolutno nebitna. Bitno je kako smo sami sebe izgradili kao ličnost", kazala je Ibrahimović.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🙄

Objavu dijeli Belma Ibrahimovic (@belmq)

Osim modelinga Belma se bavi i glumom. Ove godine ostvarila je ulogu u jednoj turskoj seriji koja će početi s prikazivanjem naredne godine.

"Cijeli proces snimanja serije je dosta naporan i zahtjeva potpunu koncentraciju i isključivanje iz stvarnoga života. Ponekad se jedna scena se snima preko deset sati. Na takvim setovima odmor i spavanje smatraju se luksuzom jer je to sve što trebamo nakon jednog takvog dana. Zbog uloge sam morala ofarbati kosu u plavo, tako da sam tri mjeseca bila plavuša iako sam mislila da to nikada neću doživjeti u životu. Ipak, mogu reći da mi je to jedno od najvećih iskustava u životu i da sam uživala u svakom momentu", rekla je Belma koja je nedavno radila reviju i za jednu od najboljih modnih marki Tommy Hilfiger.

Ova revija bila je stota revija u Belminoj karijeri i kako kaže zauvijek će pamtiti taj trenutak.

Ono što je interesantno kada su modeli u našoj zemlji u pitanju jeste da svi teže inostranoj karijeri i to zbog, kako kaže Belma, nerazvijene modne industrije tako da su bh. modeli prisiljeni raditi u inostranstvu.

"Uvijek se rado odazovem svim dizajnerima i brendovima iz BiH i zaista bih voljela da ih ima više i da svi zajedno napredujemo i samim tim poboljšamo kvalitetu života u našoj domovini. Za sada planiram ostati u Istanbulu. Zadovoljna sam uslovima koji mi se pružaju u ovom gradu. Budući da govorim turski jezik, i da se čak i moje ime koristi u Turskoj, Turci su me prisvojili kao domaćeg modela", rekla je Ibrahimović.

Život modela uopće nije lak. Belma kaže kako je vrlo teško izbalansirati slobodno vrijeme da se uklope sve obaveze jer ga ima jako malo. Ono šta joj je bitno, kada je briga o izgledu u pitanju jeste da se dovoljno naspava i da bude svježa na snimanju.

"Osim toga mnogo računa vodim i o zdravoj ishrani, koja je bitna kako za tijelo tako i za zdravlje. U teretanu idem najmanje dva puta sedmično. Ono bez čega nikako ne mogu jeste kokosovo ulje. Koristim ga bukvalno za sve: kožu, kosu, zube", rekla je Ibrahimović.

Životni san joj je da se pojavi na reviji modnog brenda Ellie Saab.

"Revije su moja jača strana i ono u čemu najviše uživam. Live performans, koreografija, trčanje u backstage kako bih stigla da iznesem sve kombinacije, popravljanje šminke i frizure. Sve navedeno sa sobom nosi dozu adrenalina koja me ispunjava i čini sretnom", kazala je Ibrahimović na kraju našeg razgovora.