{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Urbana muslimanka u očima mladog dizajnera

S
16.4.2009. u 19:28
0
59
Urbana muslimanka u očima mladog dizajnera
0
Melih Kesmen, mladi njemački dizajner koji kreira odjeću za mlade muslimanke u svojoj zemlji, već tri godine uspješno kombinira modu s tradicionalnim elementima islama.


Sve je počelo kad je Kesmen napravio žensku majicu s natpisom 'I Love My Prophet' (Volim svog proroka), kao odgovor na spornu karikaturu poslanika Muhameda objavljenu u danskim novinama.

"Karikatura me iznervirala, ali i odgovor našeg svijeta, muslimanskog svijeta, koji je spaljivao danske zastave i danima protestvovao protiv istoga", izjavio je Melih Kesmen za Deutsche Welle."Želio sam odgovoriti kreativno, produktivno, ali na prvom mjestu miroljubivo. Zato sam napravio majicu s natpisom 'Volim svog proroka' koja će pomiriti uzburkane duhove', dodaje Kesmen.

Nakon što su majice odlično primljene u javnosti, Kesmen je počeo dizajnirati i marame za muslimanske djevojke, to torbe s natpisima "Hijab, My Right, My Choice, My Life,"("Hidžab, moje pravo, moj izbor, moj život").

Od svakog prodanog artikla Kesmen odvaja jedan euro za siromašnu djecu Afrike, a sam kaže da je izuzetno sretan što njegova odjeća potiče komunikaciju među ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: