U 85. godini
0

Umrla američka pin-up ikona Bettie Page

FENA
Bettie Page, jedna od najslavnijih američkih pin-up modela iz 1950-ih, umrla je u Los Angelesu u 85. godini života.

Njene provokativne poze - često u bikiniju - učinile su je kultnim likom i ona je bila jedan od prvih modela koja je pozirala za magazin Playboy.

Bettie Page su pripisane zasluge što je otvorila put za seksualnu revoluciju u 1960-im.

Neke slike na kojima je prikazana zavezana konopcima ili kako se zlostavlja izazvale su kontroverze i dovele su do kongresne subpoene.

Sekretarica koja je postala model primljena je u bolnicu prošlog mjeseca nakon što je oboljela od upale pluća. Ona je prošle sedmice doživjela srčani napad i nije došla svijesti.

"S dubokom tugom moram objaviti da je moja draga prijateljica i klijentica Bettie Page preminula večeras u 18.41 sati (u petak 02.41 po srednjoevropskom vremenu) u bolnici u Los Angelesu", izjavio je njen agent Mark Roesler.

"Ona je predstavljala sliku generacije sa svojim slobodnim duhom, i nesputanom senzualnošću. Ona je bila otjelovljenje ljepote", kazao je.

Osnivač Playboya Hugh Hefner nazvao ju je "veoma dragom osobom", javio je AP.

"Mislim da je ona bila izuzetna dama, kultna ličnost pop kulture koja je utjecala na seksualnost, modne ukuse, neko ko je imao ogroman utjecaj na naše društvo", izjavio je Hefner.

Bettie Mae Page rođena je u Nashvilleu, država Tennessee, u 1923. Njena karijera počela je kada ju je amaterski fotograf u New Yorku zamolio da pozira za njegove slike 1950.

Ona se otada pojavljivala na posterima i fotografijama, uključujući i jednu od ranih duplerica Playboy magazina.

Nisu, ipak, svi bili zadovoljni njenim slikama. Neki američki političari bili su zabrinuti da one graniče s pornografijom i uputili su subpoenu Page da svjedoči pred Kongresom, ali se ona nikada nije pojavila na saslušanju.

"Osvrćući se na svoju karijeru, ona je izjavila 1998. u Playboyu: "Nikada nisam smatrala da je to sramota. Osjećala sam se normalno. To je bilo mnogo bolje nego kucati po mašini osam sati svakodnevno, što postaje monotono."

Ona se tri puta udavala, ali nije imala djece.

Nestala je iz očiju javnosti u kasnim 1950-im, okrećući se religiji i boreći se s mentalnom bolešću. Ipak, decenijama kasnije, ona je postala temom novog interesa.