Nova tehnika
0

Umjesto da salo topite laserom, zamrznite ga

Sarajevo-x.com
Tretmani bazirani na konceptu topljenja masnih ćelija laserima postali su uobičajeni, ali najnovija procedura radi upravo suprotno – zamrzava teško dostupno salo. Nova mašina iz SAD-a zove se Zeltiq, a koristi metodu hlađenja sala zvanu kriolipoliza. Na taj način se salo hladi i razgrađuje.

Uređaj koji je razvijen na Harvardu i u općoj bolnici u Massachusettsu pokazao se kao veliki hit od kada je pušten u upotrebu.

Stručnjaci ocjenjuju novu proceduru kao neinvazivan i revolucionalan način gubljenja kilograma, javlja "Mail Online".

"Godinama smo salo zagrijavali da bi ga otopili", rekao je dr. David Goldberg, dermatolog iz New Yorka koji je učestvovao u kliničkim ispitivanjima vezanim za Zeltiq. "Čini se da je suprotni pristup puno učinkovitiji i neinvazivan".

Testovi su pokazali da je samo jedan tretman u stanju uništiti 25 posto masnih ćelija u području na kojem je uređaj koncentrisan.

"Kriolipoliza postepeno smanjuje toplotu tijela", objašnjava dr. Goldberg, "Temperatura masnih ćelija pada na 0 stepeni Celzijusa, bukvalno ih zamrzavajući. Ekstremno niske temperature ubijaju masne ćelije, a da ne utječu na mišiće ili kožu. Mrtve ćelije tijelo izbacuje prirodnim putem".

Nažalost, Zeltiq je manje uspješan u otapanju sala oko stražnjice i butina, ali proizvođači kažu da rade na tome da se i ta područja uspješno "pokriju".

Oni koji traže brzi "popravak stanja" bit će razočarani činjenicom da masnim ćelijama treba dva do tri mjeseca da prirodnim putem napuste tijelo.

Debbie Scott jedna je od prvih koji su isprobali Zeltiq.

"Vježbam redovno i jedem zdravo ali salo na donjem dijelu mog stomaka jednostavno nije reagovalo na vježbu pa se činilo da je ovaj tretman savršen za mene", kaže pacijentica.

"Za vrijeme sat vremena duge sesije, uređaj koji radi na vakum je stavljen na moj stomak. Kada je mašina uključena, masni dio je nježno usisan između pločica koje su ga hladile. Koža mi se postepeno hladila, a onda utrnula. Rečeno mi je da se ovim procesom polako izvlači energija iz masnoće, tjerajući je da se smrzne, kristalizira i umre. Dosta je neugodno, ali ne boli", izjavila je Scott. "Šteta što rezultati nisu odmah vidljivi, ali očekuje se da ću izgubiti 40 posto sala na tom području".

Nije ni čudo što je Zeltiq, koji naizgled nema nikakvih kontraefekata, postao veoma popularan i kod muškaraca i kod žena.