Dobrodošli!
3

ULUPUBiH: Sutra otvorenje izložbe "Africart" bh. dizajnerice Ljiljane Majkić

L. K.
Galerija ULUPUBiH sutra će u 16 sati predstaviti izložbu "Africart", modne dizajnerice i istaknute umjetnice Ljiljane Majkić.

Njene modne kreacije nalaze se na raskrižju avangardne i nosive umjetnosti. Ljiljana je eksperimentalni pristup stvaranja prenijela na izložbeni koncept, kroz članstvo u ULUPUBIH i ULUPUDS.

Modna revija scenskog pozorišnog karaktera "Once Upon a Time", održana u Sarajevskom ratnom teatru, najbolji je primjer takvog pristupa. Imala je dvije samostalne izložbe i brojne modne revije. Izlagala je radove na brojnim grupnim izložbama širom svijeta. Također, sudjelovala je na Međunarodnoj sedmici mode u Miami Beachu.

Fotografije njenih radova objavili su mnogi međunarodni internetski portali: Dezeen, Art is about, Miami Herold, Japan design kolektiv, Push it Magazine, Vogue Italia i mnogi drugi. Osvojila je ULUPUBIH najznačajniju godišnju nagradu Grand Prix "Collegium artisticum" 2012., a nagrađena je i na godišnjim izložbama Udruženja: ULUPUDS 2015, ULUPUBIH 2016 i UlUPUBIH 2018. Od januara 2019. Ljiljana je članica Umjetničkog savjeta.

Kolekcija “Africart” je nastala poslije nezaboravnog putovanja u Južnu Afriku, zemlju tako bogatu raznolikovitostima, biljnim i životinjskim svijetom, bojama i kontrastima. Bogatstvo inspiracija koje sam donijela sa sobom moralo je rezultirati novim modelima sa mnoštvom boja i oblika.

Šarenolikost u svemu što sam vidjela i jačina kororita u Južnoj Africi se odrazila i na moje radove. Bilo je nemoguće doći kući bez afričkih materijala za nove kolekciju. Tako prepoznatljivi materijali pod nazivom African wax i shweshwe, predivnih boja, a prirodnog sastava, su jako veliki izazov za napraviti nešto novo i drugačije od odjeće već vidjene, napravljene od njih.

African wax sadrži premaz voska i to mu daje posebnu čvrstoću, koja mi je omogućila da postignem željene forme. Kolekcija je prepuna jakih boja, po čemu se i razlikuje od mojih prethodnih kolekcija. Neobična, a opet jako nosiva.