Brži rast
12

Učinite kosu dužom i bujnijom uz pomoć šest savjeta

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Skoro svaka žena na svijetu voli dugu i njegovanu kosu, no kosa mjesečno raste samo 0,8 centimetara. Želite li zdraviju, bujniju i jaču kosu, trebate slijediti ovih šest savjeta.

Jedite pametnije

Ukoliko želite imati lijepu kosu, trebate se prije svega hraniti zdravije. Michelle Blaisure, koja se bavi proizvodnjom proizvoda za kosu, savjetuje da konzumirate hranu koja je puna zdravih masti, poput avakoda. Ovakva prehrana pomoći će vam da imate zdraviju i bujniju kosu.

Dakle, u ishranu dodajte puno kvalitetnih proteina i dobrih masnoća poput maslinovog ulja i omega 3 masnih kiselina. Blaisure preporučuje namirnice kao što su losos, avokado, orašasti plodovi, povrće i voće.

Koristite šampon i regenerator

Svi oni koji žele lijepu i finu kosu trebaju tražiti šampon i regenerator za dodatni volumen kako bi uz pomoć njih povećali volumen, ali i sjaj kose. Ove proizvode pogotovo trebaju koristiti osobe s kovrdžama.

Nemojte često prati kosu

Previše pranja kose može joj naškoditi. Frizeri kažu kako je prečesto pranje kose greška broj jedan koju njihovi klijenti prave. Optimalno je da perete kosu tri puta sedmično.

Njegujte tjeme kose

Prekomjerno korištenje hemikalija i proizvoda za njegu kose može biti agresivno za vaše tjeme. Također, prekomjerna upotreba sode bikarbone narušava pH ravnotežu vlasišta. Dakle, trebali biste izbjegavati i lak za kosu, ali i sve proizvode koji ostavljaju tragove na kosi pa kosa izgleda dosadno i beživotno. Sve s visokom pH vrijednosti izbjegavajte. Osim toga, za vaše tjeme odlično je i masiranje vlasišta kako biste aktivirali krvotok. Prekomjerna upotreba šampona za suho pranje kose također je štetna za vašu kosu jer može začepiti folikulu dlake i spriječiti rast nove, zdrave kose.

Vitamini za kosu

Frizeri savjetuju da ukoliko naglo gubite kosu, počnete uzimati multivitamine. Oni su nekada prijeko potrebni za zdravu funkciju i rast kose.

Zaboravite na peglu za kosu

Ako zaista želite zdraviju kosu, s fenom i peglom morat ćete zauvijek raskinuti. Ovo će pomoći da smanjite oštećenje kose. Ukoliko baš ne možete bez svojih aparata, koristite sprej za zaštitu kose od toplote. Osim toga, više četkajte svoju kosu. Redovno četkanje kose može pomoći da vaša dlaka bude deblja. Svakodnevno četkanje, bez obzira na teksturu kose, djelovat će poput pilinga vlasišta, a pomoći će vam i da uklonite mrtvu kosu.