Kozmetički postupak
3

Ubrizgavanje botoksa i fillera može biti i smrtonosno

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Injekcije botoksa i filleri spadaju u najpopularnije nehirurške kozmetičke postupke u svijetu. Filleri se mogu koristiti za dodavanje volumena usnama i drugim područjima lica, dok se botox općenito koristi za popunjavanje sitnih bora.

Međutim, u rukama pogrešnih ljudi injekcije, pogotovo botoksa, mogu biti izuzetno opasne, čak i smrtonosne.

No, ovih dana sve je više onih koji su nekvalificirani za ovoj posao. Naprimjer 2017. godine u Kanadi su zatražili sudsku zabranu za ženu koja je ove injekcije davala u svom podrumu ili botoks zabave gdje osobe dolaze u vaš dom kako bi vam dale injekciju botoksa dok pijuckate koktel. Ova okupljanja su stekla popularnost tokom godina.

Kao rezultat toga postalo je vrlo teško razlikovati kvalificirane osobe od onih koje to nisu. Kako onda da znate da ste u dobrim rukama?

Odlazak kod licenciranog ljekara je samo prvi korak. Osoba koja vam daje ove injekcije trebalo bi da bude licencirani ljekar ili medicinska sestra i asistentica ljekara koje bi sve vrijeme trebale biti pod nadzorom ljekara, izjavila je za HuffPost plastična hirurginja dr. Michelle Yagoda.

To je prvi znak da ste u dobrim rukama. Dr. David Cangello, plastični hirurg, otišao je korak dalje sugerirajući da bi pojedinci trebali tražiti samo plastične hirurge s certifikatom. Prema njegovom mišljenju, oni imaju najviše znanja.

"Ako neko nije iskusan certificirani plastični hirurg, možda nikad nije vidio šta je ispod kože, što znači da možda ne zna gdje se nalaze krvne žile, živci ili drugi dijelovi tijela koje možete povrijediti", kazao je Cangello.

Također, niska cijena botoksa ili fillera nije dobar izbor, jer ako je cijena previše niska, to može značiti samo jedno, da osoba koja daje injekcije nije iskusna u svom poslu.

Zatražite da pogledate fotografije "prije i poslije", jer ukoliko ne postoji nikakav dokaz o njihovom radu, to bi mogao biti znak da neko ko daje injekcije nema nikakvog iskustva.

Provjerite naljepnicu proizvoda koji se koristi. Morate biti oprezni ako ne želite da vam u lice ubrizgaju krivotvorene injekcije proizvoda iz Kine. Zbog toga nije loše da postavite pitanja o sastojcima injekcija koje želite ubrizgati pod svoju kožu.

Čuvajte se nesterilnih okruženja. Izbjegavajte injekcije koje se nude na mjestima poput hotelskih soba i drugih nesterilnih sredina jer je ubrzgavanje botoksa i fillera medicinski postupak, a ne odlazak na frizuru.

"Morate biti u odgovarajućem okruženju. To ne bi trebalo biti na zabavi ili u nečijoj kući. Svakako ne bi trebala biti uključena konzumacija alkohola, jer osoba koja prima injekcije mogla bi imati puno modrica i problema s krvarenjem budući da alkohol ometa zgrušavanje krvi", rekla je Yagoda.

U hitnim slučajevima injekciju možete primiti i kući, ali da ljekar ima dozvolu za kućne posjete. Također, ljekar bi se trebao slagati s vašim željama, a možete se voditi i preporukama.