19. augusta
41

U Sarajevu se u subotu održava Festival majice: Slavimo kreativnost, doniramo odjeću i recikliramo

N. C.
Na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine 19. augusta bit će održano četvrto izdanje jedinstvenog bh. festivala printane majice pod nazivom MAYA.

Organizator festivala je Udruženje za promociju dizajna i majice "MAJA" i OR "PRINTMANIA" i uz podršku Visit Sarajevo, Općine Novo Sarajevo te Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju subkulturnog miljea majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta.

U okviru MAYA #4 učešće će uzeti ukupno 48 izlagača iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije. Tokom trajanja festivala predstavit će se nekoliko brendova iz svijeta printanih majica, a koji slove za prepoznatljive u regionalnom kontekstu. Pored izlagača iz oblasti dizajna i printanih majica naš festival će tradicionalno ponuditi i prisustvo izlagača iz drugih djelatnosti, kao što su karikature, street arts, proizvođači craft piva, handmade nakita i drugih umjetničkih izražaja. Festival printane majice će zainteresovanim posjetiocima uz ostalo ponuditi i radionice vezane za različite tehnike printanja i dizajna, dok će za posjetioce sa djecom biti organizovane interaktivne radionice, tokom kojih ćemo kroz igru i zabavu pokušati najmlađima otkriti svijet printa i boja.

MAYA festival, kao odgovorna društvena manifestacija, poziva sve posjetioce na edukativne radionice o reciklaži, kao i mogućnost reciklaže na samom festivalu koristeći reciklomat uz saradnju sa KJKP Rad. Također pozivamo sve posjetioce da doniraju (stare) majice i odjeću u kutak festivala posvećen pomozi.ba. Nakon doniranja u pomozi.ba bilo da je to odjeća ili novac, posjetioci festivala dobiti će majicu festivala direktno štampanu na samom festivalu u znak zahvalnosti.

Festival Majice Sarajevo poziva sve posjetioce na izuzetno zabavno, edukativno i društveno korisno druženje koje će početi u 12:00, u subotu 19.08.2023. na Platou Historijskog muzeja BiH u Sarajevu.