Autorice Ljiljane Majkić
267

U Sarajevu otvorena izložba "Africart", inspirisana putovanjem u Južnu Afriku

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Modna dizajnerica i istaknuta umjetnica Ljiljana Majkić danas je u Galeriji ULUPUBiH predstavila svoju izložbu "Africart",

"Kolekcija 'Africart' je nastala poslije nezaboravnog putovanja u Južnu Afriku, zemlju tako bogatu raznolikovitostima, biljnim i životinjskim svijetom, bojama i kontrastima. Bogatstvo inspiracija koje sam donijela sa sobom moralo je rezultirati novim modelima sa mnoštvom boja i oblika", kaže dizajnerica.

Šarenolikost u svemu što je vidjela i jačina kororita u Južnoj Africi se odrazila i na njene radove. Bilo je nemoguće doći kući bez afričkih materijala za nove kolekciju, istakla je.

"Tako prepoznatljivi materijali pod nazivom African wax i shweshwe, predivnih boja, a prirodnog sastava, su jako veliki izazov za napraviti nešto novo i drugačije od odjeće već viđene, napravljene od njih. African wax sadrži premaz voska i to mu daje posebnu čvrstoću, koja mi je omogućila da postignem željene forme. Kolekcija je prepuna jakih boja, po čemu se i razlikuje od mojih prethodnih kolekcija. Neobična, a opet jako nosiva", objasnila je Majkić.