Mnoštvo kreacija
26

U Sarajevu otvoren European Fashion Passport, modni događaj za mlade dizajnere

Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Uoči zvaničnog početka European Fashion Passporta (EFP) 2019. upriličeno je predstavljanje modnih dizajnera učesnika ovogodišnjeg EFP-a. Bila je to sjajna prilika za susret modnih dizajnera, njihovo upoznavanje i predstavljanje ideja.

Modni dizajner i art direktor EFP-a Adnan Hajrulahović Haad je kazao kako imponuje činjenica da su gosti Sarajeva i European Fashion Passport-a mladi modni dizajneri iz čitave Europe, a to je dokaz potencijala Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao interesantne destinacije i u poslovnom i turističkom okruženju.

"Počašćen sam družiti se i raditi sa svim mladim dizajnerima u projektu", rekao je Adnan Hajrulahović Haad na druženju koje je upriličeno u salonu Bunjo Grupacije u glavnom gradu BiH.

Dizajneri koji učestvuju u programu European Fashion Passport-a 2019 su: Andreas Antić (Hrvatska), Erolda Cela (Albanija), Dominik Brandibur (Hrvatska), Ida Sandor (Slovačka), Kaja Hrovat (Slovenija), Andrea Pojezdalova (Slovačka), Entela Ahmetaliaj (Albanija), Merisa Mehmedović (Crna Gora), Ajla Kismetović (BiH), Selma Šušnjar (BiH), Sedina Čaušević (BiH), Mirela Džinić (BiH), Nataša Župac (Srbija), Andrej Gorgievski (Sjeverna Makedonija), Etnik Shala (Kosovo), Christos Avraam (Kipar), Zuzana Hakova (Slovačka), Gerda Liudvinaviciute (Litvanija), Maarten van Mulken (Holandija), Tamara Espinosa (Španija), Nikola Petrovski (Sjeverna Makedonija), Jafar Shariat (Italija), Debbi, Jasmijn i Mirte (Holandija), Zoe De Caluwe (Belgija) , Nina Dekker (Holandija), Zsofia Levai (Mađarska) .

U Sarajevskom Ratnom teatru (SARTR-u) u petak navečer je održana prva European Fashion Passport revija.

Tim koji stoji iza European Fashion Passport ugostio je mnoge predstavnike ambasada u našoj zemlji koje su podržale i sam projekat.

Khaldoun Sinno, zamjenik ambasadora Delegacije EU, imao je čast da otvori European Fashion Passport 2019.

"Sretan sam i počašćen što sam ovdje. EU je u ovom svijetu ogromna sila, a ona je velika zajednica za mnoge različite nacionalnosti i religije, baš kao i moda. Europska unija je ogromna ekonomska sila bez granica s ogromnim prihodima od industrije, trgovine i mnogih drugih područja, pa ljudi zaboravljaju da moda predstavlja 5% prihoda EU, jer EU kao i moda ne poznaju nikakve granice. Ovaj je događaj savršen primjer transparentnosti EU-a i spremnosti pomoći mladim ljudima da razviju svoje snove", rekao je Khaldoun Sinno.

Učesnici radionice su bili dizajneri u projektu EFP-a te gosti Dijana Kozadra - tekstilni konstruktor iz BiH, Branka Vučetić Atletić - direktorica fakulteta dizajna Profokus Zagreb, Hrvatska, Kristina Atletić- project menager u Učilištu Profokus, Hrvatska i gdin Adnan Hajrulahović Haad - modni dizajner, BiH.

Dizajneri koji su se predstavili prve noći EFP-a sarajevskoj publici bili su Nataša Župac iz Srbije, Christos Avraam s Kipra, Andreas Antić iz Hrvatske, Andrea Pojezdalova iz Slovačke, Maarten Van Mulken i Debbi, Jasmijn, Mirte iz Holandije, Andrej Gorgievski iz Sjeverne Makedonije, Gerda Liudvinaviciute iz Litvanije, Entela Ahmetaliaj iz Albanije, Tamara Espinosa iz Španije i dizajnerice iz BiH Sedina Čaušević, studentica Tehničkog Fakulteta u Bihaću na smjeru tekstilni dizajn i Mirela Džinić, dizajnerka koja je i otvorila modnu reviju, sa kreacijama za mlađe uzraste.

Puna sala SARTR-a je pokazala koliko je ovakva vrsta kulturnog dešavanja Sarajevu bila potrebna. Za muziku i odličnu atmosferu je bio zadužen DJ Nenad Kovačević alias Audio InFunktion.

Večeras ljubitelje mode očekuje mnoštvo novih kreacija od dizajnera koji nisu uzeli učešće na prvoj reviji.