{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Japanu žene depresivne zbog muževa

S
21.12.2006. u 20:20
0
0
U Japanu žene depresivne zbog muževa
0
U Japanu žene depresivne zbog muževa
Sindrom depresivnih i bolesnih žena u Japanu raste recipročno sa sve većim odlaskom muškaraca u penziju. Žene rođene 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća u toj zemlji su odgojene i shvaćene uglavnom kao žene domaćice koje se trebaju brinuti za djecu i domaćinstvo, dok su njihovi muževi najčešće muškarci koji rade daleko od kuće po cijeli dan.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na engleskom se takvi muškarci, koji rade po cijele dane, popularno zovu "salaryman". Riječ je o muškarcima koji svoje supruge uopšte ne viđaju, dižu se rano ujutro i dolaze kasno navečer kući. Kada ti muževi napune 60-tu godinu, u kojoj svi obavezno odlaze u penziju po japanskim zakonima, žene se naglo počnu razbolijevati ili stjecati čudne navike.

Tako Terakawa skuplja medvjediće. Ima ih 400, uredno složenih u svojoj spavaćoj sobi koje svaki dan čisti i pazi. To je opušta i predstavlja ugodan bijeg od muža.

Nakon godina i godina razdvojenosti žene iznenada moraju živjeti s nepoznatim čovjekom, njihovim mužem i muškarcem koga nisu vidjele 30-ak, 40-ak godina.

Doktor Nobuo Kurokawa, koji istražuje ovaj sindrom, već deset godina tvrdi da oko 60% starijih Japanki boluje od pomenutog simptoma. "Simptomi poput depresije, osipa, raka debelog crijeva, astme i visokog pritiska samo su neki od simptoma koji pogađaju ove žene", kaže dr. Karakawa.

"Kada se sjetim da mi je muž kući odmah dobijem osip po tijelu i zaboli me stomak. Nekoliko puta mi se dogodilo i da povratim nakon jela", priznala je gospođa Terakawa.

Problem je dosegao zabrinjavajuće razmjere, a o njemu se počelo raspravljati u svim japanskim novinama i na svim televizijskim programima. Za deset godina četvrtina Japanaca bit će starija od 65 godina. Ukoliko se uzme u obzir da je prosječna starost Japanaca 81 godina, doktori upozoravaju da bi moglo doći do još ozbiljnih posljedica, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: