Ekološko rješenje
26

U Holandiji možete kupiti patike napravljene od žvakaće gume

Klix.ba
U Holandiji svake godine na ulici završi 1,5 miliona žvakaćih guma te to predstavlja veći problem nego što se na prvi pogled čini. Od sada možete kupiti patike čiji je đon napravljen od žvakaće gume.

"Problem sa žvakaćim gumama nije samo taj što se zalijepe za odjeću ili obuću, nego činjenica da im treba 20-25 godina da se razgrade", Rekao je Jonathan van Loon iz odjela za marketing Grada Amsterdama, prenosi Deutsce Welle.

Zato je Amsterdam objavio rat žvakama. Ideja je da se uz pomoć nekoliko dizajnera proizvedu cipele čiji se đon sastoji od 30 posto korištenih žvakaćih guma. Dakle, žvake idu u đon, a ne na njega.

"Ubuduće ćemo na željezničkim stanicama objesiti ove kugle. One su slične žvakama te se tu mogu jednostavno baciti. Potom ćemo reciklirati čitave te kugle", rekao je Mischa Schreuder, također radnik iz odjela za marketing.

Te će se žvake koristiti za proizvodnju đonova, a da niko ne bi zaboravio gdje je materijal prikupljen, na đonu je urezana mapa Amsterdama.

Ove cipele možete kupiti u jarko roze ili crvenoj boji, a one koštaju čak 200 eura.

"Prvo sam pomislila da ih obavezno želim imati, ali kada sam vidjela scenu, onda sam rekla - ne", rekla je jedna od građanki.