U Britaniji otvorena prva "banka kose", sačuvajte kosu za crne dane

Klix.ba
9.3.2019. u 07:22
7
17
U Britaniji otvorena prva "banka kose", sačuvajte kosu za crne dane
7
U Britaniji otvorena prva "banka kose", sačuvajte kosu za crne dane Ilustracija: Shutterstock
HairClone je britanska firma koja je predstavila "banku folikula" ili svojevrsno osiguranje od ćelavosti. Cijena početnog tretmana iznosi oko 3.500 dolara, dok čuvanje vlasi kose košta oko 130 dolara na godišnjem nivou.
Tretman koji su osmislili u ovoj firmi jeste pohrana folikula u svojevrsnu banku. Zatim, ukoliko u toku života dođe do opadanja kose i ćelavosti, stanice iz folikula dlake se kloniraju i umnožavaju u laboratoriji. Zatim se ponovo ubrizgavaju u tjeme kako bi potakle ponovni rast kose.

Iz firme ističu kako bi ovaj tretman mogao biti dostupan u skorije vrijeme, ali kako će cijena biti veoma visoka. Postupak se naziva još i "policom osiguranja za kasniji život", a pretpostavljaju da će za uspješne rezultate biti potrebno nekoliko zahvata, jer jedan neće biti dovoljan da se postigne željeni rezultat."Ovo ne postoji nigdje u svijetu, drugi su pokušali napraviti sličan tretman ali su otkrili da stanice ljudske folikule brzo gube svoju funkcionalnost kada ih se pokuša uzgojiti. Ali nedavna naučna istraživanja ukazuju kako bi se mogao razviti sistem umnožavanja zbog čega smo i otvorili ovu kliniku", rekao je dr. Farjo iz firme HairClone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: