Radila za Michelle Obama
8

U 59. godini preminula modna dizajnerica Isabel Toledo

M. A.
Foto: Tasos Katopodis/BBC
Foto: Tasos Katopodis/BBC
Isabel Toledo, cijenjena modna dizajnerica najpoznatija po kreiranju haljine koju je Michelle Obama nosila na predsjedničkoj inauguraciji svog supruga 2009. godine, umrla je u 59. godini.

Moda Isabel Toledo prkosila je trendovima pista, prihvatajući raznolikost i druge različitosti.

"Nisam modna osoba", rekla je Toledo za CNN 2012. godine, umjesto toga nazivajući sebe "inžinjerom".

Njen suprug i poslovni partner Ruben Toledo rekao je da je umrla od komplikacija vezanih za rak dojke.

Njih dvoje su se upoznali u srednjoj školi, a Ruben je tvrdio da se zaljubio u Isabel na prvi pogled. Trebale su joj četiri godine da mu uzvrati ljubav, a vjenčali su se 1984. godine i bili su izuzetno bliski saradnici i u modnom biznisu.

Kao umjetnik i ilustrator, Toledo je ukrašavao kreacije svoje supruge, uključujući haljinu i kaput inspirisan 60-im godinama koji je Michelle Obama nosila dok je njen suprug polagao zakletvu za američkiog predsjednika.

Tog historijskog dana u januaru 2009. godine, boja haljine tada nove prve dame SAD-a Michelle Obama bila je predmetom mnogih rasprava, a komentatori su je nazivali žutom, zelenom i zlatnom.

Isabel Toledo stigla je u New Jersey iz Kube još kao tinejdžerka, a počela je šiti sa osam godina.

Školovala se za modnog dizajnera na Fashion Institute of Technology, a potom i u Parsons School of Design, prije nego što je počela stažirati kod modne urednice Diane Vreeland.