|

Tri majke iz SAD-a prave hidžab za barbike

Tri majke iz SAD-a prave hidžab za barbike
52
Klix.ba
9.5.2017. u 21:06
102
komentara
52

dijeljenja
Tri majke iz SAD-a prave hidžab za barbike
Prošle godine je nastala velika frka kada je objavljena vijest da kompanija za proizvodnju igračaka Mattel pušta u prodaju barbika različitih vrsta i figura. Ipak, mnogima to nije bilo dovoljno raznovrsno i smatrali su da barbike i dalje pružaju nerealnu sliku o tome kako djevojke i žene trebaju izgledati.
Tada su počele nastajati alternativne lutke pa smo na policama mogli vidjeti trudnu barbiku, barbiku koja doji kao i barbiku koja nosi hidžab.

Umjesto da naprave novu verziju barbike tri majke iz Pittsburgha su, u nadi da će to potaknuti djecu na prihvatanje drugih kultura i učiniti igranje zanimljivijim, počele praviti i prodavati hidžabe za barbike."Iako izgledamo drugačije i imamo drugačija vjerovanja, naše sličnosti daleko nadilaze naše različitosti", rekle su o inicijativi koju su nazvale "Hello Hijab".

Ručno izrađeni hidžabi za barb ike koštaju šest dolara, a sredstva od prodaje bit će donirana organizaciji koja štiti i poštuje multikulturalne zajednice.

"U ovim teškim i napetim vremenima ovaj koncept može zvučati naivno, ali vjerujemo da nikada nije bilo bolje vrijeme za doprijeti do nekoga i učiniti nešto pozitivno za drugoga", rekle su Kristen Michaels i Gisele Fetterman.

Gisele je na ovu ideju došla nakon što je probala redizajnirati lutke kojima se igra njena petogodišnja kćerka Grace.

"Mislim da djevojčice i dječaci trebaju imati pristup lutkama s hidžabima kako bi upoznali ljude koji izgledaju drugačije nego oni i vjeruju u drugačije stvari", rekla je Gisele.

🇺🇸 USA #whd #WorldHijabDay #worldhijabday2017 #hijarbie #

A post shared by Mini Hijab Fashion! (@hijarbie) on"Hello Hijab" nije prvi pokušaj proizvodnje barbika s hidžabom. Prošle godine je Haneefah Adam iz Nigerije napravila barbiku s hidžabom koju je nazvala "Hidžarbika."

"Nikada nisam vidjela barbiku koja nosi hidžab pa sam odlučila napraviti profil na Instagramu posvećen barbikama odjevenim u odjeću koju sam napravila. Mislim da je veoma važno da lutka bude obučena isto kao i ja", rekla je Adam za CNN.
Prijavi grešku


Komentari (102)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...