{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžeri odrasli uz Internet razvili vlastite višestruke ličnosti

S
23.2.2007. u 13:27
0
0
Tinejdžeri odrasli uz Internet razvili vlastite višestruke ličnosti
0
Tinejdžeri odrasli uz Internet razvili vlastite višestruke ličnosti
Američki istraživači koji su proučavali prvu generaciju tinejdžera kod kojih je Internet prisutan od najranije dobi, navode da mnogi tinejdžeri vjeruju da mogu po svojoj volji promijeniti vlastitu ličnost.
Dianne Lynch, dekan sa koledža Ithaca, je izjavila da su mladi ljudi razvili jasno mentalno razdvajanje svog stvarnog života i online verzije njih samih.

„Djeca koja odrastaju u virtualnom svijetu prihvataju stav da mogu imati nekoliko različitih identiteta“, izjavila je Lynch. „Moje istraživanje sugerira da djeca imaju uvjerenje da nije bitno ko ste sve vrijeme, već ko ste u datom prostoru“.

Psiholog Greg Hall, koji predaje cyber-psihologiju na koledžu Bentley u Massachusettsu, se slaže sa tom tezom, i navodi da mnogo tinejdžera radi i govori stvari kada su online, koje u stvarnom životu nikada ne bi uradili ili rekli.

„Postoji osjećaj anonimnosti kojeg osobe, a naročito mladi ljudi, imaju u cyber svijetu“, kaže Hall. „Normalna društvena susprezanja koja postoje u ličnim kontaktima, ne postoje u virtualnom svijetu“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: