Moda i ljepota
5

Terry Richardson već 20 godina fotografiše slavne osobe u provokativnim pozama

Klix.ba
Cindy Crawford
Fotograf Terry Richardson poznat po provokativnim fotografijama modela i slavnih ličnosti proslavio je 20. godišnjicu rada objavom knjige u kojoj se nalazi 600 fotografija pod nazivom "Terry Richardson: Volumes 1 & 2: Portreti i moda".

Knjiga sadrži fotografije ličnosti poput Cindy Crawford koja pozira sa bocom šampanjca ispred znaka Hollywood, te glumca Jamesa Franca koji je pozirao za trans magazin Candy 2010. godine obučen kao transeksualna osoba. Magazin Candy namijenjen je transvestitima, transeksualcima i androgenim osobama.

"Otkako je napravio prvu fotografiju 1990-ih godina, Terry Richardson je šokirao i zaintrigirao svijet sa svojim jedinstvenim pogledom i stilom. Od glamuroznih i fotografija visoke mode do studijskih portreta, Richardsonov rad je ostavio nepogrešiv utjecaj na vizuelnu kulturu", navodi Rizzoli magazin.

U knjizi se nalaze i fotografije kampanja za Gucci, Gucci, Yves Saint Laurent, Chloé i A.P.C.

Iako ima uspješnu karijeru, manekenke su ga često optuživale da ih je tjerao da prave neželjene seksualne poze tokom snimanja, kao i da je izvodio seksualne radnje tokom rada. Sve optužbe je negirao. Ostao je i dalje utjecajan u modnoj industriji, a među posljednjim njegovim radovima su eksplicitne fotografije Miley Cyrus.