Miss Tibet 2017
6

Tenzin Paldon osvojila krunu za najkontroverzniju izgnanu tibetansku ljepoticu

Klix.ba
Učesnice takmičenja "Miss Tibet 2017"
Učesnice takmičenja "Miss Tibet 2017"
Petnaesto izdanje takmičenja za najljepšu tibetansku ženu u izgnanstvu završeno je u nedjelju u malom gradu Dharamsalu u sjeverozapadnoj Indiji, domu dalaj-lame i sjedištu tibetanske vlade u egzilu. Takmičenje koro da nema sponzora, teško je naći suce, ali i djevojke koje će se takmičiti. Ipak, ove godine je učestvovalo rekordnih devet takmičarki.

Nijedna takmičarka nikada nije bila na Tibetu i dio je indijske tibetanske zajednice koja je osnovana 1960. godine nakon što je dalaj-lama pobjegao preko granice.

Ovo takmičenje je povezano s brojnim kontroverzama. Konzervativni članovi tibetanske zajednice i feministice protive se ovom priznanju na moralnoj osnovi. Takmičenje je osnovao Lobsang Wangyal 2002. godine, a moto takmičenja je "Slavljenje tibetanskih žena". Ove godine su dvojica tibetanskih poduzetnika koji žive u Tajvanu i SAD-u dali novčane nagrade za pobjednicu (1.550 i 775 dolara), a krunu na velikom finalu osvojila je 21-godišnja Tenzin Paldon.

Tenzin Paldon, pobjednica
Tenzin Paldon, pobjednica "Miss Tibet 2017"

Wangyal je rekao za CNN da mnoge tibetanske žene žele učestvovati, ali ih sprečava tibetanska kultura koja je veoma konzervativna i povezana s vjerom.

"Tibetanske žene misle o tome šta će društvo reći, hoće li ih ljudi nazvati drugačijim imenima, hoće li im pričati iza leđa i slično. One su toliko prestrašene", rekao je Wangyal.

Tibetanske starješine također nisu zadovoljne takmičenjem i smatraju da je riječ o izdaji tibetanske kulture koja nije kompatibilna s budističkom kulturom jer, tradicionalno, tibetanske žene nose skromnu dugu odjeću, a one na takmičenju nose i kupaće kostime.

Učesnice takmičenja
Učesnice takmičenja "Miss Tibet 2017" u kupaćim kostimima

"Da, ovo je demokratsko društvo, ali mlade generacije trebaju imati na umu da nemamo zemlju, nemamo kuću i da smo izbjeglice. Sve što imamo je naša tradicija i religija. Moramo to njegovati i zapamtiti da je budizam fokusiran na unutrašnju ljepotu, a ne njihovu kožu i tijelo", rekao je tibetanski trgovac Thalley Kalsyang.

Tenzin Lungtok iz sektora za kulturu i religiju izgnane tibetanske vlade odbio je odgovoriti na pitanje podržava li ovaj događaj.