Moda i ljepota
0

Tastature pune bakterija

NINA
Tastature i kompjuterski miševi, ali i telefonski uređaji, na sebi imaju više mikroba nego daske na zahodskim školjkama, zaključak je studije napravljene na univerzitetu Arizona.

Zbog toga što u prosjeku sadrže 400 puta više bacila nego zahodska daska, Charles Gerba, mikrobiolog sa sveučilišta Arizona toplo preporuča da se uredska pomagala redovito dezinficiraju.

Prema njegovim podacima, tipke na telefonu sadrže do 25 127 bacila po kvadratnom inču, tastatura na kompjuteru 3295, a miš 1676. Prosječni ured sadrži do 20961 bacila na kvadratnom inču uredskog prostora.

"Za bakterije uredski su stolovi prave kafeterije. Kako se u uredu sve više zadržavamo, oni postaju i stolovi za doručak, ručak i večeru. Kada je netko od radnika prehlađen, površina koju dodiruje postaje podloga za transfer, jer neki virusi na njoj mogu preživjeti do 72 sata. Ured im postaje neka vrst inkubatora", rekao je Gerba.

Zdravstveni radnici još jednom upozoravaju da prilikom kihanja pokrijemo usta i nos, redovno peremo ruke, te koristimo sredstva za dezinfekciju uredskih površina.