Moda i ljepota
0

Talijanski Vogue prikazuje samo tamnopute modele

Sarajevo-x.com
Foto: Telegraph
Foto: Telegraph
Italijanska verzija modnog magazina Vogue u julskom izdanju prikazat će samo tamnopute modele, navodi se u jednom saopštenju protiv diskriminacije u svijetu mode.

Više od 100 stranica ovog izdanja, uključujući i naslovnicu, prikazat će fotografije predstavnica crne rase koje će fotografisati proslavljeni njujorški fotograf Steven Meisel.

Fotografije će pratiti članci o uspješnim tamnoputim modelima u svijetu umjetnosti i zabave.

Ovaj pokret je nastao kao ljutita reakcija na nevoljko prikazivanje tamnoputih modela na naslovnicama magazinima. Mnogi insajderi modne industrije tvrde da se tamnopute žene ne pojavljuju na naslovnicama jer se onda jednostavno časopisi ne prodaju.

Vodeće crnci u scijetu mode, uključujući modele, dizajnere i modne agente, su formirali protestnu grupu u New Yorku kako bi rasvijetlili problem rasizma u industriji.

Urednica talijanskog Voguea, Franca Sozzani je izjavila da je njena odluka nastala pod utjecajem njujorške grupe kao i uspjeha demokratskog predsjedničkog kandidata Barracka Obame.

Meisel je fotografisao nekoliko najvećih ličnosti svjetske modne scene za ovo izdanje magazina, uključujući Naomi Campbell, Iman, Tyru Banks, Liyu Kebede, Jourdan Dunn, Alek Wek i Pat Cleveland.

Meisel je izjavio: “Ovi diskriminacija je besmislena. Ludo živjeti tako skučeno. Starost, težina, seksualnost, rasa – bilo koja vrsta predrasude”.

Naomi Campbell je također govorila nekoliko puta o svojoj zabrinutosti, o tome što su tamnopute manekenke ignorisane od strane vodećih modnih agencija.

Američki sestrinski časopis talijanskog Voguea teško da će oponašati ovu akciju, ali svakako planira objaviti jedan članak o tamnoputim modelima, objavio je Telegraph.