Moda i ljepota
0

SZO: Virus H5N1 bi mogao mutirati

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi virus ptičije gripe H5N1 vrlo lako mogao mutirati u oblik koji može da se prenosi među ljudima.

To bi moglo da se dogodi kako u Evropi tako i u Africi ili Aziji, nagašavaju stručnjaci SZO-a.

Glasnogovornik te organizacije rekao je, međutim, da su u nekoj od industrijaliziranih zemalja šanse da dođe do zaraze daleko manje nego u dijelovima Afrike ili Azije u kojima su kontakti između ljudi i živine mnogo češći.

U međuvremenu, na jednoj farmi u istočnoj Engleskoj na kojoj se pojavio virus H5N1 nastavlja se uništavanje zaraženih ćurki.

Naučnici u Velikoj Britaniji potvrdili su u subotu da je kod dvije hiljade ćuraka na jednoj farmi na istoku Engleske otkriven virus ptičije gripe H5N1, koji je smrtonosan za ljude.

Oko 160 hiljada ptica na farmi bit će uništeno u narednih nekoliko dana, saopćili su vlasnici tog pogona, kompanija Bernard Metjuz. Oni su obavijestili javnost da je virus pod kontrolom, kao i da nijedan proizvod od ćurećeg mesa koji bi mogao predstavljati rizik po zdravlje potrošača nije napustio farmu.

Vladini zvaničnici istovremeno su saopćili da je rizik po ljudsko zdravlje bio, kako su naveli, "zanemarljiv", a oko farme je preventivno uspostavljena zona ograničenog kretanja u pojasu od tri kilometra, javio je BBC.

Virus ptičije gripa H5N1 prvi put se pojavio u Evropi prošle godine, kada je na jednoj farmi u Francuskoj uginulo nekoliko divljih ptica i na stotine ćuraka. Virus u nekim slučajevima može pogoditi i ljude, i to mahom one koji dolaze u neposredan kontakt sa živinom.

Od 2003. godine, od posljedica zaraze ovom vrstom ptičije gripe umrlo je 187 osoba. Većina su bili žitelji Azije.