Omiljeni modni dodatak
26

Svjetski dan kravate: Popularizirali su je hrvatski vojnici, a proslavili Francuzi

D. J.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Danas se obilježava Svjetski dan kravate, omiljenog modnog detalja koji je u početku bio namijenjen samo muškarcima.

Hrvatska je 18. oktobar proglasila Danom kravate u spomen na 2003. godinu kada je oko Arene u Puli izvedena spektakularna umjetnička instalacija uz pomoć najveće kravate na svijetu.

Historija ovog modnog detalja počinje krajem 16. vijeka. Izumljena je 1630-ih godina, kao detalj koji su nosili muškarci - pripadnici hrvatske vojske, Francuzi je preuzeli u 17. vijeku.

Među prvima su je prihvatili Francuzi, a kasnije i druge evropske zemlje. Francuski pisac Francois Chaille u svojoj knjizi “La Grande Historie de la Cravate” piše:

" … Oko 1635. godine, nekih šest hiljada vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici".

Naziv "cravate", kako je zovu Francuzi, nastao je od izgovaranja riječi "Croate" na francuskom jeziku.

Kravata je dugo bila modni detalj buržoazije te je predstavljala simbol kulture i elegancije. Danas, ona predstavlja ljudsko dostojanstvo, samopouzdanje, uspješnost i poslovni duh, te se nosi u svečanim prilikama. Ona za sebe "veže" slobodu i odgovornost te podstiče ljude da komuniciraju na dostojanstven način.

"Dok su ranije kravate bile 'rezervisane' samo za starije muškarce, danas je ona detalj koji rado nose i mlađi muškarci. Muškarac koji nosi kravatu izgleda poput džentlmena, pametno i kao čovjek koji ima stila", rekao je stilista i dizajner poslovne odjeće za muškarce Tom Sawyer Waistcoats.

Sve je više žena koje također nose ovaj modni dodatak, a kravati nisu mogli odoljeti ni luksuzni dizajneri pa se tako jedan od modela ukrašenih dijamantima Steffana Ricccija prodaje za vrtoglavih 30 000 dolara.

Najskuplja kravata svijeta ona je Shuashish Diamond grupe. Izrađena je od čiste svile, a na njoj se nalazi 150 grama zlata i čak 271 dijamant koji stoga opravdavaju cijenu od 220 000 dolara.