Preporuke stručnjaka
4

Sve što trebate znati o depilaciji voskom

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljeto se polako bliži pa samim tim i sezona nošenja kratkih hlača i haljina. Mnoge žene će posegnuti za depilacijom voskom, a same metode uklanjanja dlačica kod kuće danas su lakše i jednostavnije nego ikada ranije.

Stručnjaci preporučuju da se nakon brijanja napravi pauza od dvije sedmice te tek onda napravi prva depilacija voskom. Nakon nje, stručnjaci savjetuju, da se depilirate voskom svake tri do četiri sedmice, piše Elle.com.

"Depilacijom voskom folikuli vaših dlaka postaju tanji, što vremenom rezultira glatkom kožom bez dlačica", objašnjava stručnjaci.

Koliko dugo ćete praviti pauze između depiliranja ovisi o brzini rasta vaših dlačica i vrsti voska kojeg koristite.

Posebnu pažnju obratite na kozmetičke proizvode koje koristite za njegu kože ako se odlučite koristiti vosak. Popularni sastojci za njegu kože poput retinoida, vitamina C i salicilne kiseline mogu vašu kožu učiniti osjetljivijom, zato budite dodatno pažljivi posebno ako depirirate lice. Isto vrijedi i za opekotine od sunca. Još jedan koristan savjet je da se voskom depilirate u večernjim satima kako bi se koža tokom noći "smirila".

Također, stručnjaci savjetuju da prije depilacije napravite piling tijela. Piling ima mnogo prednosti. Pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože koje blokiraju folikule dlačica, što uzrokuje urastanje dlačica. Piling također pojačava cirkulaciju, potiče regeneraciju stanica i poboljšava tonus kože i izgled. Međutim, ako ćete se sunčati, zaboravite na piling, jer ćete samo dodatno iritirati kožu.

Kada je riječ o korištenju voska, higijena je veoma važna. Očistite područje na tijelu na koje ćete nanijeti vosak i ne nanosite nikakav losion.

Općenito, depilacija voskom kod kuće neće naštetiti vašoj koži. Na sva područja koja želite depilirati vosak nanesite u smjeru rasta dlačica, a zatim povucite traku u suprotnom smjeru. Za najbolje rezultate, pazite da uvijek povlačite traku paralelno s tijelom. Zbog toga dlačica se samo prepolovi umjesto da je uklonite iz korijena. Ako se prvi put depilirate voskom, najbolje je da počnete skidati dlačice s nogu. Bikini, pazuhe i područje lica ostavite za drugi put.