Ljepotice naše zemlje
7

Stela Zubak-Jovanović: Izbor za Miss BiH od poslijeratne 1996. godine ima svrhu i cilj

Piše: E. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Izbor za Miss Bosne i Hercegovine u našoj zemlji se održava od 1996. godine kada je u poslijeratnoj godini za ljepoticu BiH izabrana Belma Zvrko, a godinama poslije organizatori uspijevaju da održe tradiciju i bh. ljepotu predstave cijelom svijetu.

Nakon raspada Jugoslavije, 1996. godine pokrenut projekt koji je imao za cilj objediniti modu, ljepotu, menadžment, marketing i biznis. Sve je počelo od agencije ABC Models MGMT koja je od poslijeratnog perioda do danas pripremila više od stotinu mladih osoba za modni svijet gdje su ostvarile zavidne i uspješne rezultate.

U razgovoru za Klix.ba izvršna direktorica Direkcije Miss BiH Stela Zubak-Jovanović je kazala da projekt Miss BiH za Miss Svijeta u predznaku nosi naziv “ljepota sa svrhom”, te je obrazložila i zbog čega:

"S jedne strane osjećamo zadovoljstvo jer radimo opće korisne društvene stvari. Najvažnija stvar koju možete učiniti u životu, jeste da doprinesete dobrobiti zajednice. Saznanje da ste za sitnicu promijenili svijet na bolje tako što ste se trudili da pomognete ljudima iz svog okruženja, može vas u trenucima beznađa ohrabriti da nastavite dalje. S druge strane ovaj posao volimo zbog osobina koje krase posao koji radimo: kreativnost, društvenost, komunikativnost, sklonost integriranju te promocija mladosti, ljepote i pozitivne vrijednosti našeg truštva kao i razne humanitarne akcije i teme koje su od općeg interesa za društvo", govori Zubak-Jovanović.

Već 1996. godine morali biti ravnopravni sa zemljama svijeta

U poslijeratnoj Bosni i Hercegovini koja je bila u potpunosti razorena, kako privredno i ekonomski, tako i etnički podijeljena, veliki izazov je bio organizovati izbor za Miss BiH. Izabrati najbolju i ravnopravno se takmičiti s predstavnicama više od stotinu zemalja svijeta nije bio lagan izazov.

"Na svjetskom natjecanju treba nastupiti ravnopravno s mnogim velikim i jakim državama koje imaju snažnu podršku institucija i privrednika u svojim državama a što je bitno radi promocije i ugleda te zemlje u svijetu. U BiH institucije države ne pružaju podršku Direkciji Miss BiH za afirmaciju i promociju naše države u svijetu. Generalno posmatrajući, odnos države BiH je jako loš i prema našim reprezentacijama u sportu, nastupima naših olimpijaca, Eurosongu ili bilo čemu drugom gdje se brane boje zastave naše države", govori Zubak-Jovanović te dodaje:



"Ukoliko bi se strateški planirala promocija naše države u projektu Miss World, gdje se okuplja veliki broj novinara, predstavnika turističke industrije, sigurno bismo postigli i veće rezultate vezano za promociju Bosne i Hercegovine kao cjelovite turističke destinacije u svijetu, jer naša država BiH itekako ima bogatu i raznoliku ponudu, posebice u segmentu poslovnog turizma, eko turizam sa seoskim elementima, banjsko-zdravstveni turizam, vjerski, skijališni, seoski, rekreacijski turizam i drugo."

Osim izgleda vrednuje se i poznavanje jezika, humanost, talentovanost...

Već 24 godine izbor za Miss BiH otkriva manekenke i modele koje predstavljaju BiH na svjetskom takmičenju ljepote. Prijave svakodnevno dolaze preko web stranice direkcije Miss za BiH te Facebook stranice, ali i preko agencija koje zastupaju modele.

U nastavku razgovora naša sagovornica je kazala da ovo nije samo izbor najljepše djevojke već i prilika za upoznavanje, putovanja, nova prijateljstva i nove životne prilike.

"Titulu Miss BiH ne čine samo nagrade sponzora, editorijali i naslovnice magazina i intervjui pred kamerama. Važnije od svega je ponosno predstavljanje svoje zemlje na najznačajnijem svjetskom izboru koje okuplja oko 180 zemalja svijeta, koje u satelitskom prijenosu izbora 'Miss Svijeta' prenosi preko 300 TV stanica, i ima blizu tri milijarde gledatelja, što predstavlja rekordnu gledanost u svijetu", dodaje Zubak-Jovanović.

Na izbor za Miss BiH svake godine se prijavi više stotina djevojaka koje prođu kastinge u kantonima BiH i entitetima. Prije finalnog izbora, djevojke prolaze kastinge te dolaze do finala gdje se natječu za titulu Miss Federacije BiH, Miss Republike Srpske i Miss Brčko Distrikta. U samoj finalnoj večeri Miss BiH za Miss Svijeta priliku za laskavu titulu dobiju 24 takmičarke, a djevojka koja pobijedi ima veliku odgovornost predstavljati svoju državu na svjetskom izboru Miss Svijeta.

"Kriteriji za izbor Miss BiH za Miss Svijeta su jako strogi te pored ljepote lica i dobrog fizičkog izgleda, jako su bitni talent, osobnost, šarm, komunikativnost, poznavanje stranog jezika, humanost, intervjui, multimedij, scenski nastup, poziranje pred fotoaparatom i video, a jedna od kategorija je i izbor za top model ovog natjecanja. Podsjećamo da se Miss Bosne i Hercegovine 2014 – Isidora Borovčanin na izboru Miss Svijeta okitila titulom Miss World Top Model 2014 među 125 zemalja svijeta, što predstavlja ogromni uspjeh za našu državu", kaže naša sagovornica.

Direkcija Izbor za Miss BiH članica globalne humanitarne akcije više od 20 godina

Iako je 2015. godine menadžment ABC modelsa primio BID Međunarodnu nagradu za kvalitet na konvenciji u Ženevi te međunarodno priznanje poboljšanja kvalitete kulture u zlatnoj kategoriji za doprinos razvoja bh. modne scene i međunarodne nagrade za kvalitet kao najbolje model agencije u BiH i Istočnoj Evropi, projekt Miss BiH ipak nije dovoljno cijenjen, ali su sretni da njihov projekt ima svrhu.

"Izbor za Miss Svijeta je posebno natjecanje ljepote koje postoji 68 godina i okuplja do 180 zemalja iz cijelog svijeta. Od samog početka naš izbor za Miss BiH je zamišljen kao ljepota sa svrhom, odnosno, da promovira humanost, volonterizam, pozitivne vrijednosti i prikuplja sredstva u dobrotvorne svrhe. Za 68 godina organizacija Miss World je prikupila više od milijardu dolara koje je poklonila kroz razne projekte. I naša država, kroz Direkciju Miss BiH, dio je dobrotvorne aukcije u izboru Miss Svijeta više od 20 godina. Prošle godine smo dres Miralema Pjanića uz još dva predmeta iz drugih zemalja, na aukciji prodali za 50.000 dolara što je poklonjeno u humanitarne svrhe. Ove godine smo osigurali dres Edina Džeke, a galerija ‘Paleta’ iz Sarajeva je obezbjeđivala umjetnička djela za dobrotvornu aukciju. U BiH institucije države ne pružaju podršku Direkciji Miss BiH za afirmaciju i promociju države u svijetu", kazala je Zubak-Jovanović.

U budućnosti žele educirati i podizati svijest kod mladih da budu humani, tolerantni, da se obrazuju, budu vrijedni i uporni, ali i da BiH ponese titulu Miss Svijeta. U 2019. godini žele se maksimalno posvetiti humanitarnoj akciji za pomoć Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli koja je u ruševnom stanju te da mnogobrojni građani i institucije postanu dio ovog projekta.