Brend NNeNN
210

Stećci su neiscrpni izvor inspiracije sarajevske umjetnice Nevene Nikolić

A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Nevena Nikolić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nevena Nikolić, umjetnica koja je osmislila brend NNeNN, još 2013. godine počela je izrađivati nakit inspirisan stećcima. Na taj način, kako ističe, želi doprinijeti intenzivnijem proučavanju ovog nedovoljno istraženog blaga našeg podneblja.

Ova 34-godišnja Sarajka diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti, na odsjeku Produkt dizajn, a već desetak godina stvara unikatne proizvode i nakit od srebra i mesinga, poludragog kamenja, Murano stakla i Swarovski kristala. Posebnu pažnju plijene radovi inspirisani stećcima.

"Stećci su za mene neiscrpan izvor inspiracije i sa svojim ornamentima i motivima daju obilje mogućnosti. Nakit inspirisan stećcima počela sam raditi još 2013. godine. Ideja je proistekla kroz saradnju sa Historijskim muzejom BiH. Forme mog nakita i ranije su imale dosta tradicionalnih ornamenata obogaćenih mojim unutrašnjim osjećajem za oblikovanje. Ornamenti i motivi sa stećaka savršeno su upotpunili i obogatili moj rad i potrebu za kombinovanjem tradicionalnog i modernog. Stećci su svakako nedovoljno istraženo bogatstvo ovog podneblja i svako novo istraživanje otvara nove vidike i daje nove inspiracije", kaže Nevena.

Kreativni suvenir Historijskog muzeja

Njeni radovi prodaju se i u suvenirnici Historijskog muzeja BiH, a kako navodi, ova saradnja pomogla je uzajamnom odrastanju i razvoju umjetnika i dizajnera sa timom uposlenika Muzeja.

"Tešku situaciju u kojoj se godinama nalazio Historijski muzej, njegovi vrijedni i puni entuzijazma uposlenici, odlučili su promijeniti samostalno, angažujući se na raznim projektima. Tako sam i ja za Historijski muzej BiH 2013. godine kreirala proizvod kao prepoznatljiv suvenir koji turisti mogu ponijeti iz Sarajeva. Dizajnirala sam ambalažu u obliku neobične zgrade Muzeja i nakit inspirisan motivima i ornamentima sa stećaka. Na moje zadovoljstvo, potencijal takvog suvenira prepoznali su mnogi, pa čak i u Kini. Početkom 2019. godine moj rad je objavljen u Kineskom izdanju knjige 'Creative Souvenirs Design', na engleskom i kineskom jeziku", priča nam autorica.

Učešće na Nivea Fashion Weeku prije tri godine omogućilo joj je da još jednom promoviše svoj rad, a posebno upečatljivo bilo je to što je revija održana u Zemaljskom muzeju BiH i što su cijeli doživljaj upotpunile balerine koje su nosile NNeNN nakit.

Za uspjeh je potrebno mnogo učenja

Nevena je svoje radove izlagala na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i sajmovima, a nagrađivana je članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Za sebe kaže da je detaljista i da voli sve imati pod kontrolom, stoga teško bilo koji dio posla prepušta drugima. Proces izrade nakita odvija se u više faza, a i najmanja greška u nekoj fazi rada može cijeli proces vratiti na početak.

Na pitanje imaju li studenti dovoljno praktičnog rada na Akademiji odgovara da Produkt dizajn pruža veoma široko polje interesovanja i djelovanja, te da se studenti susreću sa različitim oblastima dizajna, od enterijera, namještaja, industrijskih proizvoda, unikatnih proizvoda, grafičkog oblikovanja proizvoda i slično. Zajednička nit koja veže sve te oblasti je, kako navodi, proces i kreativni pristup.

"Znanje stečeno tokom studija se svakako prepoznaje, ali kada izaberete neko polje interesovanja potrebno je još mnogo samostalnog učenja i kontinuiranog usavršavanja", ističe Nevena.

Govoreći o svojim radovima, kaže da je dizajn u svemu što nas okružuje i da je ne plaše nove stvari, odnosno da uživa u otkrivanju novog i manje poznatog. Najveće zadovoljstvo, kao umjetnici, predstavlja joj kada neko njene kreacije nosi sa istom ljubavlju sa kojom su i kreirane.

Iako je njena priča počela u Sarajevu, sa rastom i razvojem brenda granice joj ne znače mnogo.

Nevenini radovi će do 15. augusta biti izloženi u Galeriji ULUPUBiH u Sarajevu, a u ponudi su i na njenom Facebook profilu i OreaBazaar.com.