Odjeća iz kataloga
0

Šta je bilo u modi 1970. godine: Komadi u "modernom širokom" i "špic fazonu"

N. O.
Foto: Retroteka/Instagram
Foto: Retroteka/Instagram
Na Instagram stranici Retroteka podijeljen je katalog konfekcije za proljeće-ljeto 1970. godine koji prikazuje šta je bilo "u modi" prije više od 50 godina.

Katalog hrvatskog modnog brenda Varteks koji postoji još od 1918. godine prikazuje nekoliko odjevnih komada koji su bili u ponudi za period proljeće/ljeto 1970. godine.

Na fotografijama se mogu vidjeti modeli kako za muškarce, a tako i za žene, a zanimljivo je da su uprkos tome što je katalog bio namijenjen za period proljeća i ljeta u ponudi bili kaputi.

"Dvoredan kroj s prišivenim dragonerom, prednjice prošivene, tkanina 'Amanda', čista runska vuna", navodi se u opisu kaputa za žene koji se stilom mnogo ne razlikuje od modela koje i danas možemo pronaći u tržnim centrima.

Model za muškarce predstavlja kombinaciju kaputa, košulje s kravatom i kariranih hlača, kao i elegantnog kariranog smeđeg odijela.

Za žene se nudi niz trapez hlača koje su se nedavno ponovo vratile u modu, a modeli "na peglu" bili su dostupni u različitim bojama i uzorcima.