Moda i ljepota
0

Spriječite mamurluk prije opijanja

Sarajevo-x.com
Da je alkohol loš i da stvara ovisnost poznato je svima, no ipak pijemo. Poslije lude noći treba se nositi sa posljedicama. Glavobolja, mučnina, dehidracija i generalno gubitak volje za životom samo su neki simptomi mamurluka.

Ako se ne možete suzdržati i piti bezalkoholna pića pokušajte izbjeći mamurluk prije nego što izađete van. Evo par preventivnih savjeta za predstojeći vikend.

Prvi i osnovni je, ograničite se na dva, maksimalno tri pića. To je sasvim dovoljno dobijete opuštajući efekat za čavrljanje s društvom. Ako nemate kontrole (sram vas bilo) čitajte dalje.

Alkohol dehidrira organizam zato pijte puno vode tokom dana. Popijte rastopljenu šumeću tabletu vitamina C ili čašu "jače" limunade prije izlaska.

Prije izlaska "u život" obavezno pojedite nešto. Masnija hrana će pomoći u izbjegavanju mamuranja jer se sporo apsorbuje u organizam te oblaže stjenke probavnih organa. Ipak, nije presudno da obrok bude mastan, važno je da ne pijete na prazan stomak.

Našli ste mjesto u kafiću po izboru i konobar je počeo donositi pića. Insistirajte da vam donese čašu vode. Kasnije je možete i sami dopunjavati. Veoma je važno da pijete vodu, jer od alkohola dehidrirate.

Ne miješajte pića. S čim počnete s tim i završite. Čisto da znate, po mamurluk-ljestvici pića vam idu ovako (od najgoreg ka, hmm... lošem): whiskey, konjak, rum, crno vino, bijelo vino, gin i vodka.

Stigli ste kući i jedva stojite na nogama. Bilo bi dobro kad biste popili jedan izotonični napitak. Oni su inače bogati elektrolitima koje gubite dok se opijate i time uzrokujete glavobolju. Pretpostavljam da vam to nije na vrhu šoping liste, pa umjesto toga možete popiti veliku čašu Cedevite ili sličnog vitaminskog napitka.

Ako ste se ipak probudili sa mamurlukom znači da niste poslušali savjete ili ste stvarno pretjerali. Koraci za vraćanje u život su sljedeći: pijte mnogo vode, popijte 100% sok od narandže, uzmite jedan B-complex, pokušajte nešto pojesti i popijte aspirin. I na kraju zapamtite - alkohol je otrov, a mamurluk je posljedica trovanja organizma.