Moda i ljepota
0

Šokantne fotografije u borbi protiv anoreksije

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Fotograf Oliviero Toscani, poznat po svojim fotografijama koje je uradio za marketinšku kampanju modne kuće Benetton, ponovo je uzburkao javnost novim fotografijama kojima želi pokrenuti borbu protiv anoreksije. Na ulicama Milana, u toku tamošnje sedmice mode, osvanuli su plakati na kojima je prikazana naga anoreksična manekenka.

Osnovni cilj talijanskog fotografa Toscanija jeste da se fotografijama, na kojima je prikazana naga anoreksična manekenka, ukaže na ozbiljnost anoreksije i na katastrofalne posljedice koje ona sa sobom nosi.

Kampanju "No anorexia“ podržava i kuća "No-l-ita“, a fotografije su prvobitno objavljene na duplericama talijanskih novina, a potom su osvanule na bilbordima u svim većim talijanskim gradovima.

Iako je ova kampanja izazvala brojne pozitivne kritike, nisu izostale ni one negativne. "Ova kampanja koristi bolesne ljude kako bi dobila publicitet“, smatra Emilia Costa, direktorica Centra za poremećaje u ishrani sa sjedištem u Rimu, izvještava novinska agencija ANSA, a prenosi AP.

Endokrinolg Fabrizio Jacoangeli upozorava da bi upravo ove fotografije mogle potaknuti ljude koji boluju od anoreksije da se još više izgladnjuju kako bi izgledali kao dama na slici.

Mišljenja vodećih dizajnera u vezi sa ovom kampanjom su, iako za svoje revije uvijek biraju izuzetno mršave manekenke, mahom bila pozitivna. "Konačno neko izgovara istinu. Za anoreksiju nije kriva modna industrija već psihološki problemi“, kazali su dizajneri Domenico Dolce i Stefano Gabbana.

Francuska manekenke i glumica koja je pozirala za Toscanijevu kampanju Isabelle Caro, u intervjuu za Radio RTL u Parizu kazala je da želi upozoriti sve ljude na opasnosti ove bolesti. "Ova bolest vodi u smrt i kada ste ovako mršavi kao ja, niste lijepi“, objasnila je 27-godišnja Isabelle.