Besprijekoran izgled
5

Šminkeri im nisu naklonjeni: Otkrijte za šta su dobri primeri i kako ih koristiti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Primeri za šminku novi su trend koji obećava da će izgladiti vašu kožu, hidratizirati je i zapečatiti šminku na vašem licu. Iako su u prodaji već određeno vrijeme na njih se među potrošačima i šminkerima i dalje gleda sa određenom sumnjom.

Primeri se nazivaju još bazom za lice i koriste se prije nanošenja pudera. Osobe s masnom kožom trebaju izabrati bazu koja će matirati kožu, spriječiti izbijanje ulja i sjaja te popuniti pore i bore. Za razliku od njih, osobe sa suhom kožom trebaju birati baze koje imaju hidratizirajući učinak i maskiraju suhe dijelove kako bi se puder lakše nanosio.

Iako će vam odgovarajuća podloga pružiti besprijekoran izgled, nije je preporučljivo svakodnevno nanositi jer će s vremenom previše opteretiti kožu.

Osim toga primerima nisu naklonjeni ni šminkeri.

"Dugo sam mislio da moram koristiti primer. Prestao sam kada sam shvatio da je najbitnije da dobro pripremite kožu za šminkanje, bilo da se radi o kremi ili bilo čim drugim. Dakle, primer vam uopće nije potreban", kazao je Tim MacKy šminker iz New Yorka.

Iako su prvi primeri proizvedeni prije desetak godina, postali su popularni tek nedavno. I to pojavom društvenih mreža na kojima svi izgledamo savršeno.

"Društveni mediji stvorili trend da svi moramo izgledati savršeno, da naša koža izgleda besprijekorno, bez pora kako na fotografijama tako i u životu", kazala je analitičarka Lauren Committ koja ukazuje na vezu rasta prodaje primera i navika objavljivanja fotografija na internetu.

Prema Committ, 43 posto američkih žena u dobi od 25 do 34 godine koje često objavljuju fotografije na društvenim mrežama koriste primer, dok samo 23 posto žena dobi od 45 do 54 godine, koje manje koriste društvene mreže, koriste primer.

No za razliku od šminkera mnoge žene ovaj make up proizvod smatraju neophodnim za šminkanje. Vjeruju da primeri pomažu da šminka duže traje. No stvarnost je bar prema riječima šminkera malo složenija.

No kada treba koristiti primere?

"Ako zaista imate suhu ili masnu kožu, primeri će vam pomoći u u borbi protiv ovih problema", izjavila je njujorška šminkerka Ashley Rebecca za HuffPost.

Za one s dosta masnom kožom primeri mogu apsorbirati višak ulja, a za one s suhom kožom može joj pomoći da se hidrira. Osim toga primeri imaju optički element. Bilo da zamagljuju ili osvjetljavaju, oni prilagođavaju način na koji svjetlost udara u kožu.

"Ako je vaša koža neujednačena u tonu ili crvena, primeri vam mogu pomoći da se smiri“, kazala je Rebecca.

Međutim ono što napominju da primeri ipak ne zadržavaju duže šminku na vašem licu.