Moda i ljepota
0

Smijeh je ključ dugog života

Sarajevo-x.com
Smijeh i smisao za humor pomoći će vam da razveselite vaše bližnje, ali će i pozitivno utjecati na dužinu vašeg života, pokazalo je novo istraživanje norveškog naučnika Svena Svebaka.

Odrasle osobe koje imaju razvijen smisao za humor vrlo često nadžive one koji ne vide veselu stranu života, a taj postotak je posebno značajan kod osoba oboljelih od raka, tvrdi Svebak.

On je pratio život oko 54.000 Norvežana tokom sedam godina. Prije početka istraživanja svaki učesnik morao je ispuniti upitnik u kojem se ocjenjivao smisao za humor osoba u stvarnim životnim situacijama i koliku važnost humor ima u životu svakog pojedinca.

Oni koji su humor ocijenili kao veoma važan u svakodnevnom životu imali su čak 35 posto više šanse da prežive tih sedam godina.

U podgrupi ispitanika kojima je dijagnosticiran rak pokazalo se da je veliki smisao za humor povećavao šanse za ozdravljenje za čak 70 posto u usporedbi sa onima koji nemaju smisao za humor, tvrdi Svebak.

Ovo sigurno nije prvi put da nam naučnici naglašavaju važnost iskrenog osmijeha i optimističnog pogleda na život. Zato, smijte se što više i iskreno uživajte u životu.