Moda i ljepota
11

Sitni detalji: Kako razlikovati pravu dizajnersku torbu od lažne

Klix.ba
Kupovina dizajnerskih torbi je velika investicija, posebno za one koji su dugo vremena štedjeli da bi je sebi priuštili. Najgore što vam se može desiti u tom slučaju je da umjesto originalne kupite lažnu torbu.

Sve više je onih koji krivotvore dizajnerske stvari, između ostalog i torbe, i prodaju ih po basnoslovnim cijenama. Upravo zbog toga je direktor za autentifikaciju u kompaniji RealReal Graham Wetzbarger podijelio savjete za provjeru autentičnosti torbi Chanel, Louis Vuitton i Hermes.

Kada je riječ o Louis Vuittonovoj Monogram torbi, važno je da provjerite datum oznake na unutrašnjoj strani koji bi trebalo da bude otisnut na malom komadu kože, a označava kada i gdje je torba izrađena. Također, originalna torba ima besprijekorne šavove, a na rajsferšlusima se nalazi logo brenda.

Što se tiče Chanelove Flap torbe, najbolji način za razlikovanje prave od lažne torbe je logo. Ukoliko se u malom krugu ukrštenih slova C nalazi slovo R, torba je definitivno lažna. Prošivanje također treba biti savršeno sa svih strana, a na dnu torbe treba biti otisnuto "Chanel Pariz". Ukoliko ni tada niste sigurni, provjerite malu hologram naljepnicu iznutra na kojoj se nalaze dva mala Chanel logotipa i serijski broj od sedam do osam brojeva.

Postoji nekoliko načina za prepoznavanje lažne torbe Hermès Birkin. Metalni dijelovi trebaju biti ili zlatni ili paladij, a pločica na prednjem dijelu treba biti pričvršćena na četiri ruba. Također, pečat na vrhu torbe treba bit ravan i odgovarati metalnom dijelu. Osim toga, i ove torbe moraju imati skriveni pečat koji označava godinu izrade i osobu koja je izradila torbu.