Moda i ljepota
0

Siromašni Pakistanci “doniraju” vlastite bubrege za novac

Sarajevo-x.com
Nassem Kausar je to uradila, kao i njena sestra, šestero braće, pet snaha i dva nećaka. Pridružili su se mnogobrojnim siromašnim porodicama koje prodaju vlastite bubrege na tržištu, zbog čega pakistanski mediji vrlo često opisuju Pakistan kao "pijacu bubrega.“

''Mi ovo radimo, jer smo siromašni i nemamo drugog izbora.", kaže Kausar, koja živi sa porodicom u Sultanpur Moru, selu u istočnom Pakistanu.

Bubreg donosi donatoru 2,500 dolara, a nekada i manje od polovine ove sume, dok kupci bubrega – a njih je oko 2,000 svake godine – moraju izdvojiti od 6,000 do 12,000 dolara. Radi se o veoma malim iznosima, budući da u Kini kupovina bubrega košta oko 70,000 dolara.

Mnogi optužuju ekonomski sistem koji je bacio farmere u hroničan dug, prisiljavajući ih da prodaju vlastite bubrege, i zahtijevaju da nehumano tržište bude zabranjeno. Vlada je zvanično saopštila da već radi na rješavanju ovog problema.

U SAD- u , doniranje bubrega za novčanu korist je zabranjeno. Ali recimo Međunarodno društvo za nefrologiju, smješteno u Belgiji, je predložilo da se legalizira plaćanje od oko 40.000 dolara za bubreg, kako bi se povećao broj bubrega na raspolaganju za transplataciju.

U Pakistanu postoji najmanje 20 klinika za transplataciju, a 10% pacijenata su stranci, većinom sa Bliskog Istoka, i ''poneki'' iz Evrope. Vlada planira staviti van zakona transplataciju bubrega za novac između osoba koje nisu u srodstvu, a kazna zatvora za hirurge koji prekrše novi zakon će biti 7 godina.