Na udaru kritika
88

Simboli mržnje na Zarinoj odjeći, brend opet promiče antisemitizam

Klix.ba
Foto: Zara
Foto: Zara
Poznati španski brend Zara povukao je teksas suknje sa uzorkom Pepe the Frog, humorističnog lika u seriji stripova naziva "Boys Club", koji je tokom predsjedničkih izbora u SAD-u dobio negativan kontekst.

Alternativna desnica i nekoliko Trumpovih pristalica preuzeli su Pepe the Frog i pomoću njega promovirali svoje rasističke, nacionalističke i antisemitske ideale, nakon čega ga je Antidifamacijska liga oficijelno proglasila simbolom mržnje.

"Bitno je ispitati korištenje ovog memea. Sama činjenica objavljivanja Pepe the Frog ne znači da je neko rasista, ali ako je taj meme rasistički ili antisemitski po prirodi ili se objavi u kontekstu koji omalovažava ili vrijeđa to je loše. Trenutno je Pepe the Frog povezan s grupama nastalim iz mržnje, a s obzirom na niz kontroverzi povezanih sa Zarom pomisli biste da je kompanija trebala uložiti više napora u izbjegavanje bilo kakve slike koja ima takve konotacije", rekli su iz Antidifamacijske lige.

Podsjećamo, Zara je u više navrata optužena za prodaju antisemitske odjeće. Prije nekoliko godina na jednoj torbi Zara je imala simbol svastike, prije dvije godine su prodavali dječije majice koje izgledaju poput uniformi iz nacističkih koncentracionih logora, a suočavani su i s nizom optužbi za kopiranje dizajna nezavisnih umjetnika i rasno profiliranje u trgovinama.

Zara još uvijek nije odgovorila na kritike, ali su povukli spornu suknju iz prodaje i iz online prodavnica. Ipak, suknja je kod nas još uvijek dostupna po cijeni od 69.95 KM.