Moda i ljepota
0

Silikonski implantati ne utiču na rizik od raka

FENA
Silikonski implantati ne utiču na rizik od pojave raka kod žena koje su povećale grudi pokazala je najnovija studija čiji su autori istaknuli da veći rizik predstavljaju pušenje, niska tjelesna težina i rađanje djece.

Naučnici Centra za rak "Ingram Vanderbilt" iz Tennesseeja i Međunarodnoga epidemiološkog instituta došli su do zaključka da je kod žena s ugrađenim silikonima prevalencija raka pluća veća, a raka dojke manja nego u opštoj populaciji, prenio je Reuters.

To ne znači da implantati smanjuju rizik od raka dojke, upozorio je šef istraživačkog tima Joseph McLaughlin. Veći broj slučajeva raka pluća se objašnjava time da su žene sa silikonskim implantatatima 2,8 puta sklonije pušenju od opće populacije, što je pokazalo jedno švedsko istraživanje.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Istraživanje američkih naučnika je finansirala kompanija "Dow Corning Corporation", nekad najveći proizvođač implantata za dojke punjenih silikonskim gelom, prije nego što je u SAD-u zabranjena njihova upotreba kod većine žena.

Ova kompanija je 1999. pokrenula stečajni postupak i potrošila 3,2 milijarde dolara na isplatu odštete hiljadama pacijenata koji su ih tužili tvrdeći da su se zbog silikona razboljeli.

McLaughlin ističe da spomenuta kompanija nije ni na koji način učestvovala u izradi studije, već samo u njenom finansiranju.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Tim američkih naučnika je u saradnji s istraživačima švedskog instituta "Karolinska" analizirao podatke 3.486 žena kojima su implanti ugrađeni između 1965. i 1993. a njihovo zdravstveno stanje je u prosjeku praćeno 18 godina nakon ugradnje.

Na osnovu procjena temeljenih na opštoj populaciji naučnici su očekivali da će naići na devet slučajeva raka pluća, ali su naišli na 20, dok su umjesto očekivana 72 slučaja raka dojke nađena 53.