{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sestre iz Velike Britanije napravile online platformu za osnaživanje muslimanki

19.3.2017. u 20:09
57
119
Sestre iz Velike Britanije napravile online platformu za osnaživanje muslimanki
57
 
Nafisa Bakkar i njena sestra Selina pokrenule su 2015. godine Instagram stranicu na kojoj su postavljale fotografije odjeće top brendova koju muslimanke, koje su u potrazi za modernom odjećom, mogu nositi u skladu sa svojom vjerom. Stranica je prerasla u platformu Amaliah koju koristi više od 250.000 muslimanki iz više od 85 država.
Sestre su rođene u Calcutti, glavnom gradu savezne države Zapadni Bengal u istočnoj Indiji, a odrasle su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nafisa je ispričala kako je tokom odrastanja, hvatajući se ukoštac s raznim identitetima, shvatila veliku ulogu islama i postala svjesna izazova s kojima se muslimanke suočavaju zbog religije. A jedan od izazova je upravo moda.

"Amaliah je rezultat lične frustracije. Shvatile smo da je muslimankama teško pronaći odjeću koja je skromna, ali i moderna", rekla je 24-godišnja Nafisa.

Njihova početna Instagram stranica je za 18 mjeseci postala online platforma za više od 250.000 muslimanki koje dijele svoje perspektive, iskustva i imaju mogućnost pronaći odgovarajuću odjeću koju mogu naručiti online.

"Platformu Amaliah vidim kao alat za kulturne promjene", rekla je Nafisa.

Krajni cilj je promijeniti percepciju islama u današnjem svijetu.

"S obzirom na politička previranja... Nikada nije bilo važnije za muslimanke da se čuje njihov glas", rekla je za CNN.

Tržište raste i iako su veliki svjetski brendovi počeli primjećivati potrebe muslimanki, Nafisa ističe da je to samo početak i da je potrebno još mnogo rada.

"U idealnom svijetu Amaliah ne bi postojala. Muslimankama ne bi bio problem pronaći odjeću koja neće kompromitirati njihovu kulturu i vrijednosti i ne bi bio problem da se čuje mišljenje muslimanki u mainstream vijestima", zaključila je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: