Moda i ljepota
19

Sedam prirodnih načina za sprečavanje opadanja kose

Klix.ba
Vremenski uvjeti, način ishrane, preparati koje koristite i stres utječu na gubitak, odnosno opadanje kose. Donosimo vam savjete kako da to spriječite ili barem umanjite.

Tretmani vrućim uljem Mazanje kose mješavinom tri ulja (ricinusovo, bademovo i maslinovo) održat će vašu kosu zdravom jer se u njoj nalaze sve potrebne hranjive tvari. Zagrijte mješavinu, ali ne previše, i umasirajte je u tjeme. Stavite kapu za kupanje i držite smjesu sat vremena na glavi, a potom kosu operite šamponom.

Tretman prirodnim sokovima Pokušajte masirati tjeme sokom od crvenog ili bijelog luka ili sokom od đumbira. Bitno je da koristite jednu od ovih namirnica, nikako mješavinu. Kada ih umasirajte u tjeme i kosu prenoćite s njom na glavi i ujutro je operite.

Tretman zelenim čajem Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji sprečavaju opadanje kose i pospješuju rast. Stavite dvije vrećice zelenog čaja u jednu šoljicu vode. Kada se čaj ohladi prirodno stavite ga na kosu i ostavite tako jedan sat. Potom isperite kosu.

Tretman piskavicom Maska od piskavice vratit će sjaj vašoj kosi i ojačati dlaku. Iscijedite i izmeljite jednu šoljicu sjemena piskavice pomiješane s vodom. Umasirajte u tjeme i ostavite 20 minuta na glavi. Isperite kosu hladnom vodom.

Masaža glave Masirajući tjeme nekoliko minuta dnevno pospješujete cirkulaciju. Dobra cirkulacija održava folikule kose aktivnim. Masažu možete pospješiti koristeći nekoliko kapi ulja od lavande.

Zdrava prehrana Možda zvuči kao kliše, ali kosi su potrebne hranjive tvari da bi rasla i bila zdrava. Orasi sadrže masnoće Omega 6, puni su cinka, vitamina B i željeza. U ovome pomažu bademi i mrkva, kao i jaja.

Osušite kosu prirodno Ograničite korištenje fena jer vrućina uništava proteine u kosi. Vrućina također uzrokuje slabljenje dlake i njeno opadanje. Trudite se da je sušite prirodno kad god ste u mogućnosti