Zlatni savjeti
3

Saznajte kako da postignete pravilnu njegu kose i koliko često je treba prati

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stavljati regenerator za kosu ili ne, koristiti ulja ili nešto treće, kad je riječ o vašoj kosi naći ćete svakakve savjete. Vaš frizer preporučit će vam novu hit stvar u njezi kose, spa tretman za kosu, marokansko ulje i ostala čuda tehnologije.

Prije nego se odlučite za neke od preparata za kosu, potrebno je znati nekoliko stvari. Prvi korak u njezi kose je prehrana, posebno proteini i željezo.

Jednom kada pronađete način koji vam odgovara za njegu kose, rijetko ćete zalutati, savjetuju frizeri. Ipak, proces pronalaženja rutine za njegu kose može se činiti pomalo zastrašujući, pogotovo kada postoje brojne mogućnosti za ljude koji imaju isti tip kose.

Zbog toga su sutručnjaci otkrili šta sve trebate znati da biste pronašli ritual njege kose koji je pravi za vas.

Vaša individualna rutina u konačnici ovisi od nekoliko faktora, a jedan od njih je da li vam je kosa ravna, valovita ili kovrčava.

Naprimjer, ravna kosa obično je masnija i brže se masti od kovrčave kose. S druge strane, osobama koje farbaju kosu savjetuje se da je ne peru svaki dan kako bi se spriječilo prerano blijeđenje i suhoća boje.

Normalno je da barem jedan aspekt vaše kose bude problematičan, bilo da je riječ o frizuri, oštećenim pramenovima ili peruti koja se javlja. Znati u čemu je problem pola je zadatka. Ostalo uključuje pronalazak najboljeg rješenja.

Međutim, svaka rutina dijeli nekoliko osnovnih komponenti. Jedna od njih je čišćenje, ono je ravnoteža između uklanjanja stvari poput mrtve kože i ostataka proizvoda. Poredak vaše rutine je važan i ključan. Možda nećete primijetiti dramatične rezultate preko noći, iako se učinci maski i određenih styling proizvoda mogu odmah primijetiti.

Treba vam vremena da se vaša kosa navikne na nove proizvode. U nekim slučajevima ono može trajati i sedmicama. Ne postoje čvrsta pravila koliko često biste trebali koristiti svaki proizvod. Neki ljudi peru kosu tri puta sedmično, dok drugi čiste jednom sedmično. A neki to rade i manje.

Kada ste u nedoumici, pitajte stručnjaka za kosu za savjet o proizvodima koje koristite i potrebama vaše kose.

Nekoliko općih savjeta i trikova koji pogoduju svim tipovima kose su da se šišanje kose na svakih 6 do 8 sedmica smatra korisnim za smanjenje loma, kao i da kosu perete mlakom, a ne vrućom vodom. Također, pustiti kosu da diše može učiniti čuda. To znači da kosu pustite da se osuši prirodno, bez korištenja fena ili pegle.