Moda i ljepota
0

Savjeti za sretniji i produktivniji život

Sarajevo-x.com
Ne postoji nijedan priručnik na svijetu koji će vam reći kako živjeti da biste postigli sreću, zadovoljstvo i prosperitet. Međutim, postoje određeni savjeti koji svakom čovjeku mogu pomoći da vlastiti život učini barem malo ugodnijim. U nastavku teksta slijede neki od njih.

Radite manje. Ovo je savjet i za sreću i za produktivnost. Ukoliko smanjite broj svojih obaveza, automatski smanjujete i količinu svakodnevnog stresa. To će vas učiniti sretnijima. Imat ćete vremena da radite stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Ako se skoncentrišete na suštinske zadatke, bit ćete mnogo produktivniji. Na taj način ćete imati manje obaveza, ali ćete biti mnogo efektivniji.

Usporite životni tempo. Život će biti ljepši ako usporite. Imat ćete više vremena da uživate u svemu. Budete li radili manje, plodovi vašeg rada bit će bolji. Vozite sporije, to opušta. Hodajte i jedite sporije – to je dobro i za vaše zdravlje.

Budite strpljivi. Razdražljivost i nervoza ne samo da štete vama već i ljudima koji vas okružuju. Ukoliko brzo planete iz apsolutno nevažnih razloga, vaše okruženje će vas početi izbjegavati. Smirite se. Razmislite prije nego što reagujete, udahnite duboko i osjećat ćete se mnogo bolje.

Pronađite svoju strast. Neka vam ovaj savjet bude među prvima na listi prioriteta. Nađite nešto što zaista volite i vaš život bit će ispunjeniji. Stvarat ćete radove na koje ćete moći biti ponosni. Radit ćete s ljubavlju i entuzijazmom.

Smršajte. Ovo se odnosi naravno samo na ljude koji imaju previše kilograma. Gubljenjem suvišnih masnih naslaga poboljšat ćete svoje zdravstveno stanje. Bitno je da ste zadovoljni sa samim sobom kakogod da izgledate, ali ukoliko imate suviše kilograma, smršajte i osjećat ćete se još bolje.

Vježbajte. Neka vam fizička aktivnost postane dnevna navika. Poboljšat ćete svoju kondiciju, bit ćete zdraviji i osjećat ćete se rasterećenim.

Hranite se zdravo. Za sretan i produktivan život dijete nisu preporučljive. Pokušajte birati namirnice koje konzumirate. Jedite zdrave i svježe stvari, ali ne ustručavajte se od toga da si s vremena na vrijeme priuštite i neko zadovoljstvo.

Organizirajte se. Napravite planove za dnevne aktivnosti, složite ormar i svoj pisaći stol i održavajte taj red. Možda nećete biti sretniji, ali se nećete nervirati kada u neredu ne možete pronaći stvari koje vam trebaju.

Mislite pozitivno. Pozitivna razmišljanja neće ispraviti nepopravljivo, ali će vas rasteretiti briga i pomoći vam da se skoncentrišete na rješavanje problema. Pozitivne misli sve ostale stavke na ovoj listi čine izvodljivim.

Prihvatite ono što imate. Problem kod većine ljudi jeste što mislimo da ukoliko postignemo "nešto", onda ćemo biti sretni. Svima se po glavi vrte misli kao što su: "Da mi je još samo to i onda ću biti zadovoljan“. Nemojte sebi postavljati uslove za zadovoljstvo i sreću. Uživajte u trenutku i budite zadovoljni sa svojim životom. Ne poredite se sa drugima koji su "bolji" od vas. To vas neće motivisati, samo ćete pasti u veću depresiju.