Na izboru za Miss Zemlje 2012.
40

Ruska missica kritikovala domovinu

SRNA
Natalija Pereverzeva (Foto: AFP)
Natalija Pereverzeva (Foto: AFP)
Ruska kandidatkinja za izbor "Miss Zemlje 2012" Natalija Pereverzeva /24/ izazvala je nezadovoljstvo u svojoj zemlji koju je nazvala "prosjakom" i "svojom jadnom dugopatećom zemljom, koju su nemilosrdno raskidali na komade pohlepni, nepošteni, nereligiozni ljudi".

U svom izlaganju Pereverzeva je istakla da je Rusija "velika arterija, iz koje odabrana nekolicina istače njeno bogatstvo". Ona je odgovore davala na standardna pitanja, koja se postavljaju svakoj od kandidatkinja za "Miss Zemlje", zašto je ponosna na svoju zemlju i šta može da reklamira.

Međunarodno takmičenje "Miss Zemlje" održava se godišnje i bavi se promocijom ekološke svijesti. Ove godine takmičenje se održava na Filipinima. Pereverzeva je počela sa hvalom svoje zemlje, govoreći da je "ljubazna krava sa veoma velikim očima, smiješnim rogovima i koja uvijek preživa i daje preslatko mlijeko."

Međutim, ubrzo je odstupila od svoje poruke riječima: "Moja Rusija je prosjak. Moja Rusija ne može da pomogne starijim i siročadi. Iz nje, koja krvari, kao sa broda koji tone, odlaze inženjeri, ljekari, profesori jer nemaju od čega da žive. Moja Rusija, to je beskonačan rat na Kavkazu."

Njena izjava, koja je objavljena na internet stranici izbora za "Mis Zemlja 2012. godine, izazvala je buru negodovanja u Rusiji. Ruski dnevnik "Komsomolskaja pravda" u naslovu pita: "Da li je naša kandidatkinja za Miss Zemlje 2012 kritikovala Rusiju ili govori istinu?"