Moda i ljepota
0

Roskosmos spreman da pošalje Abramoviča u kosmos

FENA
Šef Roskosmosa Anatolij Perminov izjavio je u subotu da je s interesovanjem primio informaciju medija da ruski milijarder Roman Abramovič namjerava da uloži znatna sredstva za turistički let na Mjesec.

"Čuo sam da je gubernator Čukotke za let oko Mjeseca spreman da plati 300 miliona dolara. To je lijepa suma. Ako je to stvarno tako, razmotrit ćemo tu mogućnost", izjavio je Perminov novinarima u Centru uprave leta u Podmoskovlju, gdje je putem linka pratio slijetanje "Sojuza" s trojicom kosmonauta koji su se vratili s orbitalne stanice.

Šef Roskomosa je istakao da od Abramoviča zasad nisu dobili zvaničan zahtjev za let na Mjesec, prenio je ruski kanal "Vijesti".

Kad je riječ o turističkim letovima na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), koja koštaju 25 miliona dolara, sva mjesta su do 2009. godine popunjena.

Govoreći o kosmičkom turizmu, Perminov je naveo da u Roskosmosu još "ne prave plan turističkih letova poslije 2009. godine", jer se planira povećanje posade na MKS sa tri na šest kosmonauta.

Prema riječima ruskog stručnjaka, u orbitu će letjeti više kosmonauta i "neko mjesto može da se nađe samo ako to ne ometa program rada profesionalaca".