Sedmica mode u Parizu
3

Romi Rajasthana inspirisali Gaultiera za raskošne kreacije

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Francuski modni dizajner Jean Paul Gaultier je inspiraciju za svoju modnu kolekciju za proljeće i ljeto 2013. godine pronašao među Romima Rajasthana. Tokom cijele njegove revije, održane u Parizu, pistom su dominirale jarke boje ove indijske države.

Utjecaj Rajasthana je bio vidljiv na većini svijetlih i ekstravagantnih kreacija, a najočitiji je bio na kombinacijama sa šalovima, na kojima se nalazio cvjetni uzorak, te na višeslojnim suknjama.

Na kraju revije na pisti se pojavio i model koji je nosio veliku vezenu vjenčanicu koja je opisivala bolivudsku ekstravaganciju.

U međuvremenu je Yiqing Yin, francuska dizajnerica kineskog porijekla, predstavila kolekciju koju je opisala kao razvoj njenih misli o tome kako vrijeme utječe na rast i raspadanje stvari, kao i o vezama koje vežu i pucaju, prenosi AFP.

Libanska dizajnerica Elie Saab se okrenula konvencionalnijem izgledu i predstavila je svoju kolekciju dugih, često prozirnih haljina na kojima su izvezeni cvjetni motivi koji su kreirali ono što je dizajnerica nazvala lomljivom elegancijom.

"Odjeća pristaje tijelu kao druga koža, kao da i sama izrasta iz tijela. Meso i tkanina se prepliću, tanki vez sa kristalima i perlama izgleda kao kožna izraslina i otkriva novu realnost", rečeno je u najavi prije modne revije.