Proteinski tretman
10

Rižina voda je veoma dobra za jačanje kose: Na koji način je koristiti

S.H.P.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Ispiranje rižinom vodom ili maska od rižine vode su veoma popularni tretmani za kosu. Smatraju se proteinskim tretmanima jer riža ima otprilike 14 do 16 posto proteina.

Proteini iz riže su preveliki da bi prodrli u dlaku te se zadržavaju na površini, stvarajući omotač koji je štiti od pucanja, ali i stvara barijeru zbog koje druge njegujuće stvarčice ne mogu prodrijeti do nje.

Zbog toga je veoma važno ne koristiti rižinu vodu kao tretman za kosu prečesto. Budući da riža sadrži i jako puno škroba važno ju je dobro oprati.

Postoje desetine načina da se pripremi i koristi rižina voda za kosu.

"Preporučujem da koristite organsku smeđu ili crnu rižu. Te vrste riže su najmanje podložne štetnim elemetnima, a sadrže najviše minerala i vitamina koje kosa voli. Ako nema organsku rižu, i dalje ostajem pri ovim “bojama”, s tim da onda ako imate priliku da birate predlažem da kupite rižu koja nije iz SAD. Smatra se da najtoksičnija hrana dolazi upravo iz nekih saveznih država SAD, zbog relativno zastarjelih i na loš način fleksibilnih zakonskih okvira za proizvodnju", kazala je Zdravokosa.

Rižu morate dobro oprati. Ružu prokuhajte u omjeru šest na prema jedan, tj. šest čaša vode i jedna čaša riže. Čim prokuhaju, vodu bavite, rižu operete u hladnoj vodi.

Dakle sve što vam je potrebno je riža i voda.

"Mjere su fleksibilne, ali treba vam dovoljno mlake vode da prekrije opranu rižu, i još malo preko. Teglu s rižom i vodom ostavljamo da stoji od 40 do 60 minuta na sobnoj temperaturi, s povremenim miješanjem. Poslije maksimalno sat vremena, procijedimo je, i to je to rižina voda spremna za korištenje!", savjetuje Zdravokosa.

Rižinu vodu najbolje je koristiti na opranoj kosi, poslije šamponiranja, a prije regeneratora. Na mokru, čistu kosu i tjeme se nanese rižina voda i kosa umota u peškir. Prvi put je možete držati desetak minuta prije nego je isperete hladnom vodom, pa kasnije produžavati tretman ukoliko se kosi svidi.