{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rimski gladijatori bili su debeli vegetarijanci

N
NINA
3.4.2004. u 08:47
25
0
Rimski gladijatori bili su debeli vegetarijanci
25
Rimski gladijatori bili su debeli vegetarijanci
Suprotno uvriježenom mišljenju koje su uglavnom nametnuli holivudski filmovi, rimski gladijatori su bili debeli vegetarijanci, tvdi grupa austrijskih antropologa koji su analizirali skelete gladijatora na antičkoj lokaciji u Efesu, 20 kilometara od turskog grada Kussadasija.
"Analize rađene na fragmentima kostiju koji su uzeti sa skeleta 70 gladijatora sahranjenih u Efesu pokazuju da su se zvijezde rimskih arena hranile prvenstveno ražom, grahom i sušenim voćem", izjavio je patolog Karl Groschmit, jedan od sudionika u istraživanju koje je vodio Austrijski institut arheologiju.

"Takva ishrana, koja se često spominje u usmenoj tradiciji, prilično je siromašna, ali su zahvaljujući njoj gladijatori, iako debeli, bili snažni", napomenuo je Groschmit,koji je član
Instituta za histologiju i embriologiju na Medicinskom fakultetu u Beču.

Da bi došli do ovog zaključka, austrijski paleoantropolozi su koristili metod "mikroanalize elemenata" pomoću kojeg je moguće ustvrditi šta je neko ljudsko biće jelo tijekom života, prenijela je agencija AFP.

"Gustoća kostiju skeleta je bila veća od prosječne, kao što je to i danas slučaj sa modernim sportašima", rekao je Fabijan Kanz s Instituta analitičke hemije na Bečkom sveučilištu.

"Gustoća kostiju je naročito uočljiva na stopalima što navodi na zaključak da su se gladijatori borili bosi u pijesku arene", dodao je.

S obzirom da su se borili gotovo bez oklopa, gladijatori su
vjerojatno htjeli razviti salo kako bi zaštitili svoje vitalne organe od oštrih udaraca protivnika, smatra taj znanstvenik.

Gladijatori su u velikoj većini bili robovi koji su i sami tražili da se bore u areni u nastojanju da promjene svoj
društveni status, jer je pobjeda značila slobodu. Međutim, među njima je bilo i slobodnih ljudi koji su se borili za novac.

Ako budu potvrđena najnovijim analizama, istraživanja austrijskih znanstveika će definitivno pobiti sliku koju je Hollywood nametnuo svojim filmovima kao što su "Spartak" i "Gladijator".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: