Moda i ljepota
0

Riblje ulje korisno, ali ne i obogaćeni margarin

FENA
Nivo vitamina D mnogo je viši kod osoba koje ga konzumiraju u vidu dodatka ishrani i ribljeg ulja, ali nije ništa viši kod ljudi koji troše margarin obogaćen tim vitaminom, pokazalo je istraživanje koje je provela grupa londonskih naučnika.

Ispitivanje nivoa vitamina D u krvi 7.437 osoba bijele rase starih 45 godina pokazalo je da se kod 62 posto ljudi nedostatak tog vitamina javlja tokom zime, a kod 18,6 posto tokom ljeta i jeseni.

Vitamin D se nalazi u masnim sastojcima prehrambenih namirnica, a ima ga u jetri, ribljem ulju, masnim ribama, puteru, pečurkama, žumancu...

Naučnici, osim odgovarajućeg načina ishrane, preporučuju kao mjeru za osiguravanje dovoljne količine D-vitamina izlaganje sunčevim zracima koji kroz kožu potiču proizvodnju tog vitamina, a nema ih zimi, što utiče na povećanje D-hipovitaminoze.

Oni, međutim, ističu da je dovoljno samo 10 do 15 minuta dnevno izlagati lice i podlaktice sunčevim zracima da bi se stvorile potrebne količine vitamina D. Veća količina sunčanja, međutim, može biti štetna zbog nekih drugih svojstava sunčevih zraka.

Stručnjaci preporučuju i bavljenje sportom jer, naprimjer, tokom džogiranja zavrnutih rukava ne samo da jačaju kosti, već se i lice i ruke izlažu sunčevim zracima, čime se podstiče proizvodnja vitamina D u organizmu, objavila je francuska štampa.