Oslo
0

FOTO / Revija bh. dizajnerke Larije Tatar

FENA
Foto: Fahro Konjhodžić
Foto: Fahro Konjhodžić
U Kongresnom centru u Oslu, u organizaciji Ambasade BiH i Ambasade Republike Italije, u sklopu Oslo Fashion Weeka 17. februara upriličena je modna revija.

Na ovoj reviji predstavljeni su modeli koje je dizajnirala modna kreatorica Larija Tatar.

Njena kolekcija koja je predstavljena ovom prilikom nastala je u sardnji s nevladinom organizacijom (NVO) “Centar za žene Breza” i NVO “Re-Te” iz Italije.

Cilj ovog projekta, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Italije, jeste da se promoviše projekt uspješne saradnje NVO-a te na taj način otvore nova radna mjesta za žene u BiH u sklopu “etno radionice”. Modna revija koja je bila izuzetno posjećena, izazvala je veliku pozornost javnog mnijenja u Norveškoj.

Foto: Fahro Konjhodžić
Foto: Fahro Konjhodžić
Danas je u prostorijama Rezidencije italijanske ambasade u Oslu organizovana još jedna revija na koju je pozvan diplomatski kor, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, predstavnici fakulteta za dizajn Oslo, istaknuti predstavnici iz kulturnog i političkog života u Kraljevini Norveškoj, te mediji.

Modne kreacije je nosilo 20 djevojaka porijeklom iz BiH i Italije, koje žive i rade u Norveškoj. Ove kreacije koje se baziraju na bosanskom tradicionalnom dizajnu načinjene od italijanskog tekstila, dizajnirala je Larijia Tatar, mlada dizajnerka porijeklom iz BiH, koja se u Italiji školovala.

Cilj promocije ove kolekcije u Norveškoj je da se pokuša naći novo tržište za proizvode "Etno radionice" Breza , kako bi ovaj projekt postigao svoju samoodrživost.