{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Religija pozitivno utječe na dječiji razvoj

S
25.4.2007. u 20:06
0
1
Religija pozitivno utječe na dječiji razvoj
0
Religija pozitivno utječe na dječiji razvoj
Djeca religioznih roditelja bolje se ponašaju i prilagođavaju u odnosu na ostalu djecu, rezultat je prve ikada sprovedene studije o efektima religije na razvoj mlađe djece. Ipak, konflikt između roditelja, koji se kod kuće redovno raspravljaju o pitanjima vjere, svakako ima obrnuti efekat.
John Bartkowski, sociolog sa Univerziteta u Mississippiju, i njegove kolege ispitali su mišljenja roditelja i nastavnika više od 16.000 djece, većinom prvačića, o tome koliko samokontrole posjeduju njihova djeca. Također je istraživače zanimalo koliko često djeca ispoljavaju dobro i loše raspoloženje, te koliko poštuju i slušaju svoje nastavnike.

Istraživači su uporedili dobivene rezultate sa brojem odlazaka roditelja na vjerske obrede, brojem iniciranja razgovora sa djecom na temu religije, te sa brojem kućnih rasprava o religiji.

Djeca čiji roditelji redovno idu na vjerske obrede i razgovaraju sa njima o religiji su, prema mišljenju roditelja i nastavnika, djeca sa najboljom samokontrolom, socijalnim vještinama i stavom prema učenju u poređenju sa djecom nereligioznih roditelja.

Ali, kada se roditelji redovno svađaju zbog religije, djeca će svakako imati probleme. "Religija može učiniti štetu ako je vjera izvor sukoba ili tenzija u porodici", objasnio je Bartkowski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: