Moda i ljepota
0

Rekordno povećanje zaraženih i oboljelih od side u Japanu u 2006.

FENA
Broj osoba zaraženih HIV virusom i onih kod kojih se bolest razvila dostigao je u Japanu rekord u 2006. godini, ali je još uvijek nizak u odnosu na međuarodne kriterije, saopćila je u četvrtak Japanska fondacija za prevenciju side.

U 2006. godini 914 osoba je proglašeno seropozitivnim, dok ih je u 2005. bilo 832, a oboljelo je od side 390, a u prethodnoj godini 385.

Prvi uzrok prenošenja zaraze su homoseksualni odnosi bez zaštite, precizirala je fondacija.

Razvoj bolesti u Japanu je obrnut od razvoja ove bolesti u drugim industrijskim zemljama, gdje je broj seropozitivnih manji, a veći dio novih slučajeva se odnosi na heteroseksualce.

"To se objašnjava kašnjenjem Japana sa seksualnim odgojem i informacijama o virusu u školama u odnosu na Evropu i SAD", izjavila je jedna glasnogovornica fondacije.

"Kulturni činioci odvraćaju ljude da koriste prezervative, da traže od svojih partnera da ih upotrijebe ili da se testiraju prije nego što imaju seksualne odnose", dodala je ona.

U Japanu koji broji 127,7 miliona stanovnika, ukupno ima 13.778 nosilaca virusa side, navodi organizacija.

Oko 39,5 miliona ljudi u svijetu živjelo je sa HIV virusom u 2006. godini, od kojih 8,6 miliona u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovog Programa za sidu.